Indonesisch verzet tegen islamisering seks

Indonesische studenten betogen al dagen massaal tegen een reeks wetten waarvan er een seks aan banden legt. Het gaat om de grootste massabetogingen sinds de ‘reformasi’, de beweging die in 1998 dictator Soeharto ten val bracht. Maar het gaat niet alleen om seks, het gaat ook om voorgestelde beperkingen op de strijd tegen corruptie, om de rol van het leger, om de repressie tegen de Papoea’s…Bij de repressie door de politie vielen al twee doden. President Joko ‘Jokowi’ Widodo aarzelt. Hij heef uitstel van behandeling van de wet gekregen, want hij wil niet graag afgeschilderd worden als de president die zwicht voor de conservatieve islamisten. Het zijn die islamisten die onder meer seks voor het huwelijk streng willen bestraffen en uiteraard homoseks willen verbieden. Alle informatie over contraceptie moet worden verboden.

Eisenbundel

Het gaat niet alleen om seks. De dienst corruptiebestrijding KPK zou zo hervormd worden dat ze in handen komt van uitsluitend ambtenaren. De studenten hebben een eisenbundel van zeven punten. Daaronder de verwerping van die ‘sekswet’, maar ook van een wet op de uitbating van minerale rijkdommen. Ze eisen een wet tegen huiselijk geweld en voor de bescherming van huispersoneel. Ze willen het einde van het geweld in Papoea en vrijlating van alle Papoea gevangenen. Ze willen ook dat wordt opgetreden tegen de grote ondernemingen voor palmolie die volgens hen verantwoordelijk zijn voor de talrijke bosbranden. Dit artikel verscheen eerder op Uitpers.

 
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop