Internationale campagne voor de Braziliaanse homoactivist Jean Wyllys

Jean Wyllys was een homo congreslid van PSOL - de eerste openlijke homoseksuele en trotse strijder voor LGBTIQ rechten in het Nationaal Congres van Brazilie- die zijn baan en ook het land deze week heeft verlaten vanwege opeenvolgende doodsbedreigingen. We weten hoe belangrijk het is om nu op te komen voor zijn leven. Op dit moment is Jean het doelwit van een stroom van nepnieuws van extreemrechtse groepen die zijn ballingschap proberen te koppelen aan een vermeende betrokkenheid bij de moordaanslag op president Jair Bolsonaro in september vorig jaar.

Aangezien dit een zeer urgente situatie is, willen Braziliaanse activisten uw steun vragen. We hebben al veel nationale steun (meer dan 230 handtekeningen van individuen en organisaties) en nu zijn we op zoek naar handtekeningen van partijen, NGO's, bewegingen, organisaties, intellectuelen, leiders, parlementsleden en publieke figuren in andere landen. Als u zo snel mogelijk steun kunt sturen van uw partijen, bewegingen, leiders en organisaties, dan is dat het heel belangrijk.

Internationale solidariteit was erg belangrijk om de autoriteiten onder druk te zetten om op te treden in het geval van de moord op Marielle Franco en nu moeten ook de bedreigingen tegen Jean serieus worden genomen.

Manifest

Wij hebben met grote droefheid kennis genomen van het besluit van Jean Wyllys om het land te verlaten en zijn mandaat als federaal afgevaardigde in te leveren. Gezien het feit dat de Braziliaanse staat er niet in slaagt de veiligheid en bescherming van Wyllys te garanderen, is deze radicale maatregel een gevolg van de vele bedreigingen en van een gewelddadige cultuur, die de levens van Braziliaanse LGBTI's veracht.

Brazilië is het land waar de hoogste aantal LGBTI's sterven in haatdelicten, waar zwarten achtervolgd worden en waar de moord op cis en transvrouwen records breekt. In deze vroege dagen van 2019 rouwden we om de moord op Quelly da Silva, een travestiet die met extreme wreedheid is vermoord. Een andere tiener, ook travestiet, werd gestenigd en verloor 8 tanden. Een lesbische vrouw werd terwijl ze werkte vermoord en vervolgens verkracht. De situatie is angstaanjagend.

Ons land is ook een van de landen in de wereld die de meeste mensenrechtenverdedigers vervolgt. De beslissing van Jean Wyllys, ter verdediging van zijn leven, is begrijpelijk en heeft onze volledige solidariteit. Het is een teken dat de democratie in Brazilië in gevaar is en dat het geweld alle aanvaardbare niveaus heeft overtroffen.

Wij verwerpen het standpunt van de vertegenwoordigers van de rechterlijke macht, de wetgevende en de uitvoerende macht. Zij onderschatten en minimaliseren de ernst van de situatie van Jean Wyllys. Ze geven schertsend hun goedkeuring aan de daders van deze misdaden. Een dergelijke houding versterkt alleen maar de vervolging van LGBTI's, vrouwen, zwarten en mensenrechtenactivisten.

We staan aan de kant van Jean Wyllys en we willen hem in leven houden.

De democratie in Brazilië staat op het spel.

We moeten ons volledig solidair tonen met iedereen die zich verzet en de mensenrechten verdedigt.

Hier is het manifest waar u kunt tekenen.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop