Israël kan de Gaza-oorlog niet winnen

Inlichtingendiensten van de Verenigde Staten erkennen nu openlijk dat het plan van Israël om Hamas in Gaza uit te schakelen zinloos is.

De Democratische Senator Chris Murphy, een lid van de Senaatssubcommissie voor Buitenlandse Betrekkingen, zei op 12 mei tegen CNN: 'Ik wil Hamas weg hebben... [Maar] ik maak me zorgen dat het aantal burgers dat sterft uiteindelijk permanent rekruteringsmateriaal zal opleveren voor Hamas, en Hamas nog jarenlang een bedreiging zal blijven voor Israël.'

Hij zei ook dat 'elke inlichtingendeskundige tot de conclusie is gekomen dat je Hamas niet kan elimineren'.

Als een heel volk wordt aangevallen, zullen degenen die dat kunnen – in Gaza betekent dat vooral jonge mannen – zich aansluiten bij groepen die terugvechten. Of dat nu de gewapende vleugel van Hamas is, de Al-Qassam Brigades, de Islamitische Jihad of anderen. Ongeacht of ze vóór de Israëlische invasie de Hamas-politiek steunden.

Zelfs pro-oorlog en pro-zionistische kranten zoals de Wall Street Journal en de New York Times – goed geïnformeerd door inlichtingendiensten – herhalen deze beoordeling.

Volgens analisten, schreef de WSJ, is een overname van Rafah 'waarschijnlijk geen beslissende tactische slag voor Hamas' ... en ... 'hervatte gevechten in Gaza Stad en andere gebieden in het noorden tonen aan dat Hamas het vermogen om te vechten heeft behouden en probeert haar capaciteit opnieuw op te bouwen in gebieden die door het [Israëlische] leger zijn ontruimd ...'.

De NYT schreef dat het overleven van Hamasleider Yahya Sinwar, zeven maanden na de uitbraak en aanval van 7 oktober ‘symbolisch is voor de mislukkingen van Israëls oorlog, die een groot deel van Gaza heeft verwoest, maar de top van Hamas grotendeels intact liet en er niet in slaagde de meeste [Israëlische] gevangenen te bevrijden...'

Hypocrisie van de VS

Deze beoordeling is bekend bij het Israëlische leiderschap. De enige verklaring voor de voortdurende oorlog van Israël, verergerd door de volledige invasie van Rafah, is dan ook dat het doel de verplettering van het Palestijnse volk van Gaza is. En wel in die mate dat het de totale onbeperkte militaire overheersing van de strook door Israël zal accepteren.

Israël zet daartoe alle beschikbare middelen in, inclusief het massaal doden door bommen, artillerie, tanks, machinegeweren, massale verplaatsing en uithongering.

Ongeveer 1,9 miljoen mensen in Rafah zijn uit hun huizen verdreven en velen zijn al wel 10 keer gedwongen om te verhuizen. Nu krijgen ze te horen dat ze opnieuw moeten verhuizen.

Israël zal op de lange termijn zijn doel niet halen vanwege het verzet van het Palestijnse volk, dat wordt gesteund door een groeiende anti-oorlogsbeweging in de VS en de veroordeling door de meerderheid van de wereld.

Israël wordt steeds meer een door de VS gesteunde pariastaat.

Een recente stemming in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stelde met overweldigende meerderheid de VN-Veiligheidsraad voor om Palestina als staat te erkennen. De Verenigde Staten reageerdendat ze hun veto zouden uitspreken over elke stemming in de Veiligheidsraad. Hierdoor werd het nepvoorstel van president Joe Biden voor een tweestatenoplossing de grond ingeboord.

Biden zegt dat zijn voorgestelde Palestijnse 'staat' geen leger zou hebben.

Eerder hebben de VS en Israël gezegd dat de grenzen en het buitenlands beleid van elke Palestijnse staat zouden worden gecontroleerd door Israël. Nu wijst het hele Israëlische leiderschap zelfs dat af.

Zuid-Afrika breidde in mei zijn zaak tegen Israël voor het Internationaal Gerechtshof uit en eiste dat het ICJ Israël zou bevelen zich onmiddellijk terug te trekken en zijn militaire operaties in Rafah te staken.

Intussen is de 'rode lijn'-waarschuwing van Biden aan Israël om Rafah niet binnen te vallen, ontmaskerd als gebakken lucht. Terwijl de invasie van Rafah begon, kondigde Biden aan voor nog eens één miljard dollar aan wapens aan Israël te zullen leveren.

De kapitalistische heersende klasse van de VS is vastbesloten Israël te steunen – zij het met enkele (toekomstige) tactische meningsverschillen – omdat Israël de sleutel is tot het imperialistische doel van de VS om het Midden-Oosten te domineren.

Biden leidt de aanval en is, wat de oorlog in Israël betreft, niet het 'minste kwaad', maar het grotere kwaad.

Gemobiliseerde pro-Palestijnse studenten en andere sectoren die zich verzetten tegen de medeplichtigheid van Washington aan genocide, leren dit lesje en krijgen een beter begrip van de rol van de politie en de mainstream media.

Ongekende beweging

De pro-Palestijnse studentenkampementen in de VS hebben geholpen om een bredere anti-oorlogsbeweging op gang te brengen. Die heeft zich verspreid naar Europa, Australië en andere delen van de wereld.

Deze historische ontwikkeling – de eerste in haar soort als reactie op Israëls koloniale project – beïnvloedt de internationale politiek.

Deze jongeren verwerpen de pro-Israël houding van Washington en tevens de leugens en gebrekkige berichtgeving van de reguliere media over het bloedbad in Gaza.

De NYT interviewde veel van die studenten, die meldden dat ze naar andere mediabronnen kijken, zoals Al Jazeera, dat op 6 mei in Israël werd gesloten en verboden.

Het verbod 'heeft de status van het netwerk onder veel studentendemonstranten alleen maar verhoogd', meldde de NYT. Zij waarderen de berichtgeving van Al Jazeera en de offers die de journalisten hebben gebracht.

Studenten wenden zich ook tot kanalen als Jewish Currents, the Intercept en Mondoweiss, en onafhankelijke Palestijnen op sociale media.

DemocracyNow!, Consortium News en Counterpunch moeten worden toegevoegd, omdat hun reportages wijd en zijd worden verspreid op sociale media.

Op het moment van schrijven waren er ongeveer 2.800 studenten gearresteerd, op aandringen van campusbesturen en sommige stadsbesturen. Sommige studenten zijn van school gestuurd, hebben hun diploma’s niet gekregen, terwijl anderen zijn aangeklaagd voor misdrijven.

Ondanks de repressie gaan de protesten door, onder andere tijdens de openingsevenementen nu het academische jaar ten einde loopt en de zomerklassen beginnen.

Bij sommige academische instellingen hebben de besturen ervoor gekozen te onderhandelen met demonstranten, waarbij sommigen ermee instemden om hun investeringen in oorlogsindustrieën die Israël steunen, af te stoten.

Niet alle politie-invallen waren grof. Maar in New York City, met een Democratische zwarte gepensioneerde politiekapitein als burgemeester, viel de politie de demonstranten bij City College hard aan.

De politie was minder gewelddadig op Columbia University, waar studenten uit rijkere gezinnen komen.

Studenten hebben dit klassenverschil ook in andere steden en staten opgemerkt.

Aan de Universiteit van Californië Los Angeles (UCLA) vielen zionisten op 30 april een vreedzaam kamp aan met knuppels en andere wapens. Ze kregen steun van extreemrechts, waaronder de antisemitische Proud Boys. De politie keek toe.

Andere krachten op de campussen hebben zich aangesloten bij de pro-Palestijnse protesten, waaronder professoren en afgestudeerde studenten met lesgevende taken.

UAW, Joodse academici komen in actie

Veel afgestudeerde studenten zijn lid van de United Auto Workers (UAW). Die vertegenwoordigt 48.000 afgestudeerde studentassistenten, docenten, onderzoekers en andere academische werknemers van het University of California-systeem (inclusief UCLA).

UAW Local 4811, de grootste in het UC-systeem, hield een stakingsstemming als reactie op het harde optreden tegen de studentenprotesten. Leden van UC Santa Cruz waren de eersten die het werk neerlegden op 20 mei in een doorlopende actie die de lessen verstoorde.

'Het gebruik en de goedkeuring van geweld om vreedzaam protest te onderdrukken is een aanval op de vrijheid van meningsuiting en het recht verandering te eisen. De universiteit moet met studenten, vakbonden en campusorganisaties aan tafel gaan om te onderhandelen in plaats van te escaleren', kondigde UAW Local 4811 aan.

Eerder dit jaar nam de nationale UAW, die bezig is met het organiseren van buitenlandse autobedrijven in het anti-vakbond Zuiden, na een staking tegen Amerikaanse autobedrijven een resolutie aan die opriep tot een staakt-het-vuren in Gaza.

Terwijl Biden de campusprotesten ervan beschuldigde antisemitisch te zijn – en een groot deel van de Joodse studenten zwart maakte die eraan deelnamen en ze leidden – publiceerde de Academische Adviesraad van de Jewish Voice for Peace een 'Open Oproep aan Joodse collega-academici'. Die veroordeelde 'het opzettelijk verkeerd karakteriseren en het als wapen gebruiken van aanhoudende angsten over de veiligheid en het welzijn van Joden op campussen' als 'het enige excuus voor een reeks misplaatste en gevaarlijke beleidsmaatregelen van universiteitsbestuurders'.

De verklaring veroordeelde krachtig 'deze gewelddadige, bestraffende en steeds meer gemilitariseerde aanpak om conflicten op onze campussen op te lossen', die 'een krachtige reactie vereist van degenen die zich bezighouden met gelijkheid, onderwijs en rechtvaardigheid'.

Massa-actie is de sleutel

De groeiende massabeweging voor gerechtigheid voor Palestina en tegen de door de VS gesteunde oorlog van Israël oefent druk uit op de imperialistische heersers van de VS en Israël om de oorlog te beëindigen.

Oorlogen eindigen op twee manieren. Door bijna totale vernietiging door de onderdrukker, zoals in het geval van de inheemse stammen in Noord-Amerika (met voortdurend ondergronds verzet). Of door een massale anti-oorlogs-/vredesbeweging die de leiders van het verzet tegen de bezetters ter plekke steunt. Die volkskracht zorgt ervoor dat de onderdrukkers zich terugtrekken.

De nederlaag van Washington in Vietnam en de terugtrekking uit Afghanistan weerspiegelen die laatste uitkomst.

Biden zal zijn onvoorwaardelijke steun voor de zionistische oorlog en het zionistische project nooit veranderen. Hij zal nooit volledige democratische rechten en vrijheid voor Palestina eisen. Zijn 'rode lijnen' zijn getrokken om electorale redenen.

Massa-actie is een sleutelfactor voor verandering.

Dit artikel stond in Green Left. Nederlandse vertaling redactie Grenzeloos.

Dossier
Reactie van:

Michel Rood

za, 06/01/2024 - 15:53

Voorlopig krijgt Israhel nog steeds de volledige steun van de VS en dus ook van NL. Alle sancties/resoluties van de VN c.q. de Internationale Gemeenschap worden naast zich neergelegd. Het is nu vooral zaak op te komen voor het Palestijnse Belang. Met St. Juttemis zal Nederland Palestina erkennen als staat.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop