Jasper Blom (red.) De kredietcrisis, een politiek economisch perspectief

Dat illustreert dat de crisis niet alleen het failliet van het neoliberale systeem markeert, maar ook van de neoliberale economische theorie. ‘Veel ‘traditionele’ economische analyses zijn te beperkt, en teveel uitgaand van een geïdealiseerde wereld van stabiele en efficiënte vrije markten die in werkelijkheid niet bestaan, en al helemaal niet in het geval van financiële markten’, schrijft Blom in de inleiding van deze bundel waarin een groep politieke economen (voor het merendeel verbonden aan een van de Amsterdamse universiteiten), hun licht laten schijnen over verschillende aspecten van de kredietcrisis.
‘Om de crisis goed te begrijpen moeten we vanuit een historische perspectief kijken naar “de politiek” en naar “de economie” in hun samenhang’, schrijft hij even daarvoor. Dat klinkt veelbelovend. De bijdragen in de bundel belichten verschillende aspecten, zonder bij elkaar een totaalvisie te geven. Ook het niveau van de bijdrage is nogal verschillend, maar de meeste zijn zeker de moeite van het lezen waard. Wel beperken ze zich allemaal tot de financiële sector, en komt de vraag hoe de financiële sector zich verhoudt tot (voortkomt uit) de ‘echte’ economie nauwelijks aan bod. Daarvoor is het wachten op een iets omvattender werk.

Jasper Blom (red.) De kredietcrisis, een politiek economisch perspectief. 240 blz., €34,50 Amsterdam University Press.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop