Kadergroepen van Shell, DSM en Unilever, zeggen nee tegen AOW/pensioen akkoord

De Rotterdamse vakgroep havens sprak zich er tegen uit evenals de kadergroepen van Shell, DSM en Unilever.
De kadergroepen van Shell, DSM en Unilever gaven een gezamenlijke persverklaring uit waarin ze onder andere schrijven: “Het akkoord dat de bonden sloten is niet veel beter dan het voorstel van het kabinet.“ En: “Ook als het om de pensioenen gaat heeft de FNV-top zich laten inpakken door de werkgevers.” De kaderleden roepen op om in het vakbondsreferendum nee te stemmen.

PERSBERICHT 26.06.2010

Kadergroepen van grote multinationals Shell, DSM en Unilever, zeggen nee tegen Star akkoord.

Vlak voor de verkiezingen is er een pensioen/AOW concept akkoord gesloten tussen de vakbonden en werkgeversorganisatie VNO-NCW. De genoemde kadergroepen zijn niet blij met de inhoud van het akkoord. Het akkoord dat de bonden sloten is niet veel beter dan het voorstel van het kabinet. Destijds protesteerde de vakbond nog tegen het kabinetsvoorstel.

De FNV presenteert het bereikte akkoord als een mogelijkheid om toch met 65 met AOW te gaan. Zij stellen daarbij dat de uitkering in koopkracht gelijk is aan de AOW-uitkering nu. De korting van 6,5% en later 13% op de AOW-uitkering wordt gecompenseerd door het welvaartsvast maken van de AOW-uitkering. Wat de FNV er niet bij zegt, is dat die compensatie betaald wordt uit het afschaffen van de fiscale ouderenkorting en het afschaffen van de AOW- tegemoetkoming. Die tegemoetkoming is ingevoerd om de koopkracht van de AOW op peil te houden. Dat is natuurlijk niet erg netjes; de compensatie is een sigaar uit eigen doos.

Ook als het om de pensioenen gaat heeft de FNV-top zich laten inpakken door de werkgevers. De FNV ging akkoord met hun wens om de premies voor pensioenen niet meer te laten stijgen. Dat betekent dat de pensioenpot niet meer groeit ten laste van werkgevers. Nu betalen werkgevers gemiddeld tweederde van de pensioenpremie. Werknemers een derde. Werkgevers zitten op rozen. Wat er in de toekomst ook gaat gebeuren: hun kosten voor pensioen blijven constant. Zij betalen een vast bedrag en zijn er verder vanaf. Als de premies voor werkgevers niet meer mogen stijgen kunnen alleen nog de pensioenen omlaag. Samen met de verhoogde AOW-leeftijd gaat dit de toekomstige gepensioneerden tienduizenden euro's kosten.

Bij goedkeuring van het akkoord worden de beleggingsrisico's van de pensioenfondsen niet meer gezamenlijk gedragen door werkgevers, werknemers en gepensioneerden. Tot nog toe werden de lusten en lasten van het internationaal geroemde pensioenstelsel door werkgevers, werknemers en gepensioneerden gedragen. In goede tijden kregen werkgevers en werknemers lager premies en gepensioneerden betere pensioenen. In slechte tijden gingen de premies omhoog en de prijscompensatie voor gepensioneerden omlaag. Het akkoord maakt daar een einde aan. Het risico verdwijnt voor de werkgevers. Gevolg is dat werknemers en gepensioneerden alle klappen moeten opvangen. Veel onzekerheid in een stelsel dat juist door risicospreiding succesvol was. Het akkoord tussen FNV en VNO NCW over verhoging van de AOW en pensioenleeftijd is een slechter plan en het legt de rekening van de crisis eenzijdig bij de werknemers en de gepensioneerden.

De FNV heeft, over dit concept akkoord, een referendum uitgeschreven. Ieder lid van de FNV heeft de mogelijkheid om voor of tegen dit conceptakkoord te stemmen tot woensdag 30 juni.

De kadergroepen van Shell, DSM en Unilever adviseren hun leden dit akkoord af te wijzen.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop