Kieswijzer voor een democratische en activerende bond

De afgelopen tijd is er van alles aan de hand in de FNV. Er wordt heftig gediscussieerd over de vernieuwing van de vakbeweging. De leden moeten het voor het zeggen krijgen in de bond. Op sommige punten is er duidelijk vooruitgang geboekt in de democratisering van de bond, en in verschillende sectoren - zoals bij de schoonmakers, in de zorg en bij de distributiecentra - zien we een actieve en strijdbare vakbond opkomen. Dat is het soort vakbond waar we met de hele FNV naar toe moeten.

Tegelijkertijd zien we dat ook het polderen weer is opgepakt en dat de FNV getekend heeft voor een slecht sociaal akkoord, waar de leden zich niet over hebben kunnen uitspreken en waar de vertegenwoordigers van de leden in het voorlopig ledenparlement onder zware druk in veel te korte tijd over moesten beslissen.

Nu zijn er verkiezingen en kunnen alle leden van bij de FNV aangesloten bonden hun stem laten horen. Het is van groot belang dat ze daarbij stemmen op kandidaten die de vernieuwing en democratisering van de vakbeweging verder door willen zetten op weg naar een strijdbare en actieve bond.

Bij de verkiezing voor het voorzitterschap is het duidelijk dat de FNV-ers die een dergelijke koers voorstaan hun stem moeten uitbrengen op Corrie van Brenk. Die heeft de afgelopen jaren als bestuurder en voorzitter van de AbvaKabo laten zien dat ze voorstander is van een democratische en actieve vakbond. U kunt tot en met 13 mei uw stem uitbrengen.

De verkiezing van de leden van het ledenparlement - het belangrijkste orgaan in de vernieuwde FNV - verloopt via de sectoren. Ieder FNV-lid kan dus alleen stemmen op kandidaten in de sector waar hij of zij werkzaam is. Van onderstaande kandidaten weten we dat ze voor een strijdbare en actieve bond zijn. Natuurlijk kennen we niet alle kandidaten, dus als u nog meer goede strijdbare kandidaten weet, geef die ons dan door via grenzelo@grenzeloos.org. U kunt tot en met 7 mei stemmen voor de leden van het parlement.

AbvaKabo FNV Overheid (8 zetels):
Gienus Huisman
Roger Friesen
Margot Kranenburg
Wim Metselaar
Gerben Maurix
Maurice Meyers
Gerard Veldhuis
Anita van Mele
Harry van Hoorn
Karwan Fatah Black
Matthias van Rossum
Jan Müter
Jan Braem

AbvaKabo FNV Publieke diensten in de openbare markt (4 zetels):
Ger Geldhof
Marco Ilbrink
Orhan Yildirim

AbvaKabo FNV Zorg en Welzijn (13 zetels):
Lot van Baaren
Jaap van Kleef
Bas Vermaat
Patricia Wijnker
Fatma Klymazaslan
Louis Verbauwen
Cobi van Driel
Margriet Kruisenga
Anette Ekelschot
Atte Houtsma
Robert Kimenai
Joke van Zelst
Ingrid Bos
Titus Sijmonsma
Peter Spijkerman
Jos Swartjes
William Damen
Pur Purwanto
Guadalupe Verwadigen

AbvaKabo FNV Senioren (5 zetels):
Guus Duppen
Bert ten Heijer
Jan de Wit
Henny Klomp
Ton van der Scheer
Rik Min

AbvaKabo FNV Uitkeringsgerechtigden (1 zetel):
Patty Meijer

FNV Bondgenoten sector Industrie:
Patrick van Klink
Agnes Vroegh
Huub de Rouw
Ruud de Kloe
Sorin Simion

FNV Bondgenoten, sector Handel/Food:
Marc de Haan
Margreet Schults

FNV Bondgenoten, sector Diensten/Finance:
Hans Lammers

FNV Bondgenoten sector Diensten/Schoonmaak:
Khadija Tahiri

FNV Bondgenoten, sector Diensten/Zakelijke Dienstverlening:
Ruud Wennekes
Emil Jacobs
Tonny Groen

FNV Bondgenoten sector Handel, subsector Technische kapitaalgoederen:
Menno Bruijns

FNV Bondgenoten sector Vervoer:
Sjaak de Hoge (Openbaar Vervoer)
Loe de Haas (taxi’s)
Wisse van der Velde (NS)
Herman de Haas (havens)
Ron Christiaanse (spoor)
Erwin Smallenburg (Openbaar Vervoer)

FNV Bondgenoten sector UGO:
Peter Stokkers

FNV Bouw sector Woondiensten:
Atse de Vries

www.fnvverkiezingen.nl

Tags
Dossier
Soort artikel
Reactie van:

Hans Staphorsius

do, 05/02/2013 - 13:22

Ik zie nog een aantal vacature's gebrek aan kandidaten bij bepaalde sectoren. Hoe wordt daar in voorzien??

Beste Hans, dat klopt, daarom schreven wij ook: “Van onderstaande kandidaten weten we dat ze voor een strijdbare en actieve bond zijn. Natuurlijk kennen we niet alle kandidaten, dus als u nog meer goede strijdbare kandidaten weet, geef die ons dan door via grenzelo@grenzeloos.org.” Inmiddels zijn er ook een aantal namen toegevoegd.

Reactie van:

Hans Staphorsius

vr, 05/03/2013 - 18:59

Ik ga er van uit dat alle kandidaten de uitgangspunten en doelstellingen van de FNV zoals vastgelegd in congres/ bondsraad besluiten onderschrijven. Maar ik zal er bij de stemming op letten om jullie advies daar in te betrekken!!
Succes

ik ben kandidaat voor zakelijke dienstverlening en sta voor een democratische, feministische, activerende vakbeweging
Heb naast mijn werk als beleidsmedewerker in mijn vrije tijd al jaren samen met dirk kloosterboer de blog vakbondsvernieuwing.blogspot.com, de eerste filmpjes van schoonmakers in actie gemaakt en op you tube gezet, kaderleden opgeleid om zelf acties te filmen enz...
mogelijk is dit voldoende om op uw (selectieve)lijst te komen. Doen jullie wel onderzoek naar kandidaten? Mijn naam googlen was voldoende geweest!

Reactie van:

redactie Grenzeloos

ma, 05/06/2013 - 09:09

Beste Tonny,

Prima je staat er inmiddels bij.
In antwoord op je vraag, die er op neer komt hoe wij tot deze lijst zijn gekomen het volgende: Er was en is geen lijst van alle kandidaten voor het ledenparlement. De verkiezingen vinden plaats via sectoren en iedereen die als FNV lid inlogt om te stemmen krijgt alleen de kandidaten te zien van de sector waar hij/zij onder valt.
Wat wij gedaan hebben om tot deze lijst te komen is in ons eigen netwerk en bij andere actieve vakbondsleden vragen welke 'goede' kandidaten zij kenden. Dat heeft tot deze lijst geleid. Wij waren ons van het begin af aan bewust van het feit dat we niet alle kandidaten kenden of wisten dat mensen kandidaat waren. Daarom hebben we ook in de inleiding van deze lijst ook geschreven: “Van onderstaande kandidaten weten we dat ze voor een strijdbare en actieve bond zijn. Natuurlijk kennen we niet alle kandidaten, dus als u nog meer goede strijdbare kandidaten weet, geef die ons dan door.” Gelukkig is daar door velen gebruik van gemaakt en we hebben de lijst verder aan kunnen vullen.
Maar nogmaals voor alle duidelijkheid: van deze mensen weten we dat ze voor een strijdbare en actieve bond zijn, maar dat wil niet zeggen dat er niet nog meer kandidaten zijn die dat zijn, alleen kennen we die niet of weten we niet dat die kandidaat zijn.

Reactie van:

Tonny groen

ma, 05/06/2013 - 19:26

Als antwoord op door redactie Grenzeloos

Morgen staat er een artikel van mij op de site vakbondsvernieuwing.blogspot.com over mijn ervaring als kandidaat

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop