Klassiek antisemitisme en nieuw antisemitisme

Antisemitisme is zo oud als het christendom. In haar strijd om het winnen van aanhang zetten de christenen zich eeuwen lang af tegen de stroming waar hun geloof uit voortkwam. Bijna twintig eeuwen lang waren de christelijke kerken een bron van virulente Jodenhaat. De joden waren de moordenaars van Christus, joden gebruikten het bloed van onschuldige christenkinderen voor het bereiden van hun matzes en meer van dat soort verhalen.

Daarbij gaat het niet alleen om de katholieke kerk, de protestanten konden er ook wat van. Maarten Luther was een antisemiet van ongekende felheid. Hij riep op om synagogen en huizen en scholen van joden te verbranden en hij schreef dat het verkeerd was om ze niet af te slachten om de dood van Jezus Christus te wreken. Adolf Hitler zou later zijn voordeel doen met Luthers uitspraken. Bij het recente bezoek van Willem Alexander en Maxima aan Duitsland, dat in het teken stond van 500 jaar stellingen van Luther, werd dat aspect van het denken van de grondlegger van de reformatie angstvallig onder het tapijt gehouden.

Joods christelijke traditie

Het christendom stond bijna de hele geschiedenis vijandig en bloeddorstig tegenover het jodendom. Toch worden we tegenwoordig doodgegooid met ‘de joods-christelijke traditie’ en de ‘joods-christelijke waarden’. Dat is dan ook een recente, ja een heel recente uitvinding. Die kwam pas op de proppen toen de jood als eeuwige zondebok werd ingeruild voor de moslim. De verschoppeling van weleer werd nu bij ons ingelijfd, om ons gezamenlijk te keren tegen de nieuwe vijand, de nieuwe zondebok: de moslim.

De jood staat daarin niet alleen. De homo overkwam hetzelfde. Ook hij (dat er ook vrouwelijke homoseksuelen en vrouwelijke homoseksualiteit was, werd heel lang genegeerd) werd eeuwenlang door de christenen veracht, vervolgd en vermoord en orthodoxe christenen moeten nog steeds niets van gelijkberechtiging van homo’s hebben. Maar ook bij de VVD (die zich overigens tegenwoordig ook zegt te beroepen op de waarden van joods-christelijke beschaving) was in 1996 nog de helft van de Kamerfractie tegen het homohuwelijk. Maar nu werpen christenen en liberalen zich op voor de rechten van homo’s en vrouwen, vooral als dat gebruikt kan worden als een stok om de moslim te slaan.

Openlijk antisemitisme is ook bij rechts en bij een groot deel van uiterst rechts niet meer zo in zwang. We hebben nu immers een andere zondebok. Maar het gif van vele eeuwen christelijk antisemitisme is niet verdwenen. Zodra uiterst rechts zich sterk weet steekt het de kop weer op, zoals we nu zien in de entourage van Trump. Volgens sommige joodse organisaties in de VS is ook Trump zelf een antisemiet. Sinds de verkiezing van Trump kent de VS een sterke toename van antisemitische acties: bommeldingen bij synagogen, vernielingen op joodse begraafplaatsen en dergelijke. Met een openlijke antisemiet als Steve Bannon als belangrijkste adviseur in het Witte Huis durven ze weer. Maar Trump staat pal achter Israël en heeft zelfs aangekondigd de VS-ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te willen verplaatsen. Ondanks zijn openlijke antisemitische entourage is hij een vriend van Israël en zijn aantreden werd door de Israëlische regering met veel enthousiasme begroet.

Nieuw antisemitisme

Behalve het oude, klassieke  antisemitisme, waarbij de jood gehaat wordt omdat hij jood is, bestaat er volgens sommigen tegenwoordig ook een nieuwe vorm van antisemitisme. Daarbij gaat het dan niet meer om haat tegen joodse individuen, maar haat tegen de joodse staat Israël. Iedereen die tegen de staat Israël is, of tegen de Israëlische politiek, of opkomt voor de Palestijnen krijgt zo het etiket antisemiet opgeplakt.

Dat is natuurlijk een absurde redenering. Het probleem van, en het probleem met Israël is dat het bij haar stichting als joods tehuis niet een tehuis was voor een volk zonder land in een land zonder volk, maar in een land dat bewoond werd door mensen die - naar het gebied waar ze in woonden - Palestijnen worden genoemd en die ironisch genoeg in veel grotere mate van de oorspronkelijke Israëlieten afstammen dan de uit Europa afkomstige stichters van de Joodse staat.

De - door de Westerse mogendheden gesteunde - stichting van Israël betekende voor de Palestijnen een nu al zeventig jaar durende lijdensweg van verdrijving, achterstelling en feitelijke apartheid, maar iedereen die zich daar tegen uitspreekt krijgt vroeg of laat het etiket (nieuwe) antisemiet opgeplakt.

Demografisch probleem

Een centraal probleem van Israël is de demografische ontwikkeling. De natuurlijke groei van de Palestijnse bevolking is aanzienlijk groter dan die van de joodse inwoners van Israël, om dezelfde redenen waarom overal in de wereld de armste bevolkingsgroepen de hoogste geboortecijfers hebben. Aangezien Israël een joodse staat wil zijn en zich er tegelijkertijd op beroept een democratie te zijn is die demografische ontwikkeling een tikkende tijdbom. Behalve het verdrijven en in eigen gebieden opsluiten van de Palestijnen is de Israëlische politiek er daarom op gericht om zo veel mogelijk joden naar Israël te laten emigreren. En daarbij wordt Israël, ironisch genoeg geholpen door het opleven van het antisemitisme, het echte antisemitisme. Hoe meer het beeld ontstaat, of gecreëerd wordt, dat Joden elders (in Europa, in de VS) niet veilig zijn, hoe meer emigratie naar Israël en hoe meer versterking van het joodse karakter van Israël. Na de aanslagen op Charlie Hebdo en een Joods supermarkt riep Premier Netanyahu Franse joden op om naar Israël te komen, omdat ze in Europa niet veilig meer zijn.

Zo zien we dat het echte, het klassieke antisemitisme voor Israël gunstig uitpakt en gebruikt wordt, terwijl steun aan de Palestijnen als nieuw antisemitisme wordt weggezet.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop