Klimaatcrisis Coalitie organiseert nieuwe Klimaatmars vlak voor verkiezingen

Op 12 december is het precies vijf jaar geleden dat met het Akkoord van Parijs werd afgesproken om de klimaatverandering te beperken. Ook Nederland sloot zich daarbij aan, maar met het huidige beleid komt daar weinig van terecht. De klimaatcrisis dendert voort en de politiek treuzelt. Daarom initieert een brede coalitie van 11 organisaties op zondag 14 maart weer een Klimaatmars, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

De overheid kiest niet voor mensen

Het draagvlak voor een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid wordt steeds breder. Dat bleek ook tijdens de Klimaatmars en de Klimaatstaking in 2019 toen tienduizenden jongeren, wetenschappers, boeren, ondernemers en werknemers de straat op gingen. Desondanks kiest de overheid keer op keer voor grote vervuilende bedrijven en hun aandeelhouders en niet voor het recht op een leefbaar en veilig leven voor mensen in Nederland en daarbuiten. Of het gaat om het creëren van nieuwe groene banen, of het steunen van kleine ondernemers, jongeren en mensen met een kleine portemonnee. Of dat het gaat om mensen die nu al dagelijks te maken hebben met het schenden van dat recht zoals Inheemse groepen in Azië, boeren in Afrika of de bewoners van de Amazone.

Groener, eerlijker, nu!

Dat kán en moet anders. Want iedereen heeft recht op een veilige omgeving, schoon drinkwater, voldoende gezond eten, veilige huisvesting en kansen in het onderwijs en werk, in Nederland én daarbuiten. Het wordt tijd dat het kabinet gaat staan voor een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid en haar macht gebruikt in Den Haag én in de Europese Unie. Het moet sneller, eerlijker, nu! Met de Klimaatmars op 14 maart laten we zien dat Nederland daarvoor kiest, met activiteiten in het hele land: van Maastricht tot Groningen.

Op de website Klimaatmars2021.nl kunnen mensen zich aansluiten bij de lokale klimaatcoalities in 18 steden.

Over de Klimaatcrisis Coalitie

De Klimaatmars van 14 maart is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie. Dit is een nieuw samenwerkingsverband van Milieudefensie, FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders voor het Klimaat. De Klimaatcrisis Coalitie nodigt iedereen uit zich bij hen aan te sluiten.

Vanwege het coronavirus wordt de Klimaatmars verspreid door het hele land georganiseerd, zodat mensen op een veilige manier hun stem kunnen laten horen. Actuele coronamaatregelen worden daarbij in acht genomen.

Dit bericht is overgenomenvan Code Rood

Soort artikel
Reactie van:

Frank Slegers

wo, 12/09/2020 - 10:22

Ik ben even naar de website van dit initiatief geweest, en bleef toch wat op mijn honger zitten. Dat het met het klimaatbeleid sneller en rechtvaardiger moet, geloof ik zo. Maar dat moet in de komende weken toch wat meer onderbouwd worden, met een gerichte en effectieve kritiek op het Nederlands beleid zoals dat nu vorm krijgt. Naar mijn gevoel brengt een mobilisatie anders niet veel zoden aan de dijk (wat dus zowel letterlijk als figuurlijk nodig is).
In een interview op Jacobin las ik dat de corona-maatregelen dit jaar zullen geleid hebben tot een vermindering van 5 procent van de uitstoot van broeikas gassen, dat is nog steeds 2,5 procent te weinig om dit jaar de 7,5 procent daling te halen die in de komende tien jaar jaarlijks (!) nodig is om de opwarming van de planeet onder de 1,5 graden Celsius te houden. Dat geeft een idee wat eigenlijk nodig is. Hoe zet je dat om in eisen die tegelijk haalbaar en effectief lijken? Geen gemakkelijke opdracht. Maar als je het niet doet zet je het beleid niet daadwerkelijk onder druk. Dat betekent niet dat we een tienjarige blauwdruk moeten opstellen als platform voor de klimaatacties, maar wel dat we een kritiek moeten ontwikkelen op het beleid die tegelijk voldoende radicaal en geloofwaardig is. In het algemeen roepen "te weinig en niet rechtvaardig genoeg" lijkt me toch te weinig.

Reactie van:

wendela de vries

wo, 12/09/2020 - 17:32

Kan je een vind-ik-leuk geven op een reactie? Gerichte en effectieve kritiek op het Nederlands klimaatbeleid komt er inderdaad niet uit de coalitie, het is ad hoc en ieder doet zijn project. Een helder overzicht van wat er fout gaat - of, als je een veel korter artikel wilt, van wat er goed gaat - kan ik me ook niet herinneren. Laat staan dat het ergens op een klimaatdemo is samengevat in een aantal leuzen in de trant van: stop luchtvaartgroei, voer vervuilersbelasting in, verduurzaam de landbouw (met deze drie ben je denk ik al een heel eind met je emmissiereducties)

Reactie van:

Patrick van klink

wo, 12/09/2020 - 20:05

Frank misschien dat je honger gestild kan worden door op de site verder te lezen op het item “veel gestelde vragen” . Je hebt gelijk dat de vermindering van de CO2 uitstoot t.g.v. de Corona maatregelen te weinig is om de noodzakelijke doelen te halen. Anderzijds hebben deze maatregelen ook gevolgen gehad voor de klimaatbeweging. Ze is veel minder zichtbaar geweest na de geslaagde mobilisaties van 2019. Het doel van 14 maart is door de opbouw van een brede beweging weer zichtbaar te worden en invloed te krijgen. Er zijn politieke en maatschappelijke veranderingen nodig. Verandering van persoonlijk gedrag en keuzes is niet genoeg. We moeten zeker niet wachten op nieuwe rampen en pandemieën die dwingen verandering. Want ook die vallen slecht uit voor de mensen die het nu moeilijk hebben
Dat is inderdaad geen gemakkelijke opdracht. Aan de ene kant is de neiging alle onrecht waar we mee geconfronteerd wordt hierbij te betrekken, anderzijds is het ook een samenspel van organisaties en mensen met verschillende achtergrond om wel die gezamenlijke inzet te vinden en uit te werken. Het is ook uitdrukkelijk niet de bedoeling om na 14 maart te stoppen. Belangrijk onderdeel is lokale coalities te bouwen. Onderdeel daarvan is onderling de discussie aan te gaan en gezamenlijk die kritiek en eisen te ontwikkelen die voldoende radicaal en geloofwaardig zijn zoals je het terecht noemt. We zoeken hier de weg om dat samen te doen. Samen opbouwen van acties, van een beweging die daadwerkelijk een impact gaat hebben. In de aanloop naar 14 maart en daarna hebben we iedereen nodig

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop