Kortjes uit Grenzeloos nummer 67

Strafschoppen!
Terwijl de wereld, en de Nederlandse thuisblijvers enigszins kniezend, voor de televisie zat voor het WK Voetbal, werd in Zuid-Korea een andere 'match' gespeeld.
De Koreaanse Confederatie van Vakbonden ( KCTU) verspreidde vlak voor het WK de volgende verklaring: 'Veel Koreaanse arbeiders zullen niet voluit kunnen delen in de opwinding en feestelijkheden rond het WK. Dat geldt met name voor de vakbondsleden die gevangen zitten. Dan Byung-ho, voorzitter van de KCTU en veroordeeld tot twee jaar, is in ieder geval één lid van het Koreaanse Organiserend Comité van het WK dat niet aanwezig zal zijn bij de wedstrijden en ceremonies.' Het Organiserend Comité had zelfs het lef om de KCTU te vragen zich alstublieft. even koest te houden tijdens het WK!
Verschillende internationale vakbonden, waaronder de Internationale Confederatie van Vrije Vakbewegingen, de Internationale Metaalbewerkers Federatie en de Internationale voor Openbare diensten organiseerden activiteiten rond het WK om op te komen voor vrije vakbondsrechten in Zuid-Korea. In Indonesië, Pakistan en in Bangkok werd gedemonstreerd voor de Koreaanse ambassade. De internationale druk resulteerde in amnestie voor zeven van de 41 gevangen gehouden vakbondsleden.
Vakbondsrechten in Zuid-Korea: de strijd is nog onbeslist. Hans Engelbert, secretaris-generaal van de Internationale voor de Openbare Diensten, kwam naar Korea om de oprichting van de Vakbond voor Overheidspersoneel bij te wonen. 'Om er vervolgens getuige van te zijn hoe duizend man oproerpolitie de zaal bestormde en honderden afgevaardigden arresteerde’, aldus de verklaring. Engelbert protesteerde bij de internationale voetbalfederatie FIFA: 'Als er geen vakbondsvrijheid kan bestaan in Korea, dan zou het voor de FIFA onmogelijk moeten zijn hier het WK te organiseren.'
Vakbondsstrijd in Zuid-Korea: al ver in de verlengtijd. We kunnen in Nederland toch meer doen dan alleen Guus Hiddink sturen? Tijd voor strafschoppen! (Barend de Voogd)

Roze verf tegen homofobie
Eind juni schilderden radicale homo’s en lesbo’s het gebouw van de Evangelische Hulp Aan Homofielen (EHAH) roze. Met deze ludieke actie protesteren zij tegen de ideeën en activiteiten van EHAH. Deze organisatie wijst alle vormen van seksualiteit buiten het huwelijk tussen man en vrouw af en wil homoseksuelen ‘genezen’. Queer Guerilla verzet zich tegen dit werk, dat gebaseerd is op dwaze en achterhaalde conservatief-christelijke ideeën en grote psychische
schade aanricht bij mensen. Met een hypocriete en valse boodschap van compassie en medeleven worden mensen onder het mom van hulpverlening aangespoord zichzelf te ontkennen, hun gevoelens te onderdrukken en een schijnidentiteit aan te nemen.
Tevens wilde Queer Guerilla de gezapigheid binnen de gevestigde homobeweging aan de orde stellen. De homobeweging moet zich, in plaats van zich te laten inkapselen in een schijntolerante samenleving, verzetten tegen de maatschappelijke norm van heteroseksuele monogamie. Queer Guerilla streeft naar een samenleving die alle ruimte biedt voor seksuele diversiteit: een ieder moet haar/zijn seksualiteit kunnen ontplooien, zonder dat heteroseksualiteit de eerste, meest voor de hand liggende keuze is. In dit kader keert Queer Guerilla zich ook tegen het besluit de Vereniging Martijn, die opkomt voor acceptatie van ouderen-jongeren relaties, uit te sluiten van deelname aan de Roze Zaterdag.
Queer Guerilla ziet zich als het voor seksuele diversiteit strijdende zusje van GroenFront! en Onkruit Vergaat Niet! Net als bij hen is Queer Guerilla alleen maar een naam, waaronder iedereen kan actievoeren die zich houdt aan de principes van geweldloosheid, geen compromis en directe actie.

Deze zomer: jongerenkamp van de Vierde

Vijfhonderd antikapitalistische jongeren uit alle hoeken van Europa komen binnenkort een week lang samen voor het negentiende Internationale Jongerenkamp van de Vierde Internationale. Het kamp vindt plaats in Brioude, Frankrijk (Massif Central) van zaterdag 27 juli tot zaterdag 3 augustus. Een hele week lang workshops, fora, uitwisselingen en... feest!
De aanslagen van elf september en de oorlog tegen Afghanistan hebben de beweging voor een andere globalisering niet tegen gehouden. Begin februari vond het tweede Wereld Sociaal Forum in de Braziliaanse stad Porto Alegre plaats, waar afspraken werden gemaakt voor de komende periode, gevolgd door massale mobilisaties in Barcelona en Rome. Allemaal bewijs dat de beweging voor een andere wereld allerminst is uitgedoofd.
De strijd tegen de neoliberale globalisering staat centraal op het negentiende internationale zomerkamp. Hoe kregen de Catalaanse andersglobalisten 300.000 actievoerders op de been tegen een top van de Europese Unie? Hoe organiseren we de strijd tegen de ideeën van Fortuyn, Berlusconi en Haider? Welke sporen liet de fantastische mobilisatie tegen de G8-top in Genua na in de Italiaanse samenleving? Wat gebeurt er precies in de Franse Mc-Donaldsrestaurants, waar het personeel in opstand komt? Welke ideologische rol spelen de massamedia en de nieuwe media ? Welke gevolgen heeft de invoering van de euro? Deze en vele andere vragen komen aan bod.
Elke dag worden er workshops en fora gehouden vrouwenstrijd (o.a. over de situatie van vrouwen in Afghanistan), neo-kolonialisme (o.a. rond het Zapatistisch verzet tegen het liberalisme in Chiapas), ecologie (de akkoorden van Kyoto), socialisme en over de beweging van homo's, lesbo's en biseksuelen. Het kamp is een ontmoetingsplek voor jongeren uit verschillende landen, die elk in hun land opkomen voor een andere samenleving.

Meer informatie? Schrijf saprebel@dds.nl of kijk op de website www.grenzeloos.org.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop