Le nouveau Macron est arrivé en lijkt sterk op de oude

De Franse president Emmanuel Macron ging zichzelf heruitvinden (réinventer), niets zou na de coronacrisis nog zijn zoals voorheen. Maar de crisis is nog maar aan het begin, en Macron is weer de oude. Hij gaat alleen wat meer macht delen met regionale en lokale overheden. Daar zaten de Fransen op te wachten.

Spaar je vrienden

De president denkt er niet aan om het roer om te gooien. Hij waarschuwt: er kan absoluut geen sprake zijn van nieuwe belastingen, dus zeker geen herstel van de ISF, de belasting op de grote  vermogens die hij heeft afgeschaft. Nee, de rijken blijven onder de “nieuwe” Macron volkomen gespaard. Hij gaat nu meer met de sociale partners praten. Maar waarover? De vakbonden vragen nagenoeg eensgezind om de nieuwe bepalingen inzake werkloosheid, in te trekken. Door die eind vorig jaar ingevoerde maatregel hebben rond één miljoen werklozen plotseling een lagere tot veel lagere uitkering. Maar Macron vermijdt dat onderwerp. Hij heeft daarentegen de “flexisécurité” nog eens naar bovengehaald, tot vreugde van de werkgevers. De president wil het Duitse model van begin deze eeuw volgen, de Hartz hervormingen, van sociaaldemocratische makelij. Die hadden als gevolg dat in Duitsland al vóór de coronacrisis meer dan 7,6 miljoen mensen met zeer precaire arbeidsomstandigheden te maken hadden, met maandlonen van enkele honderden euro.

Pensioen

En wat gebeurt er nu met de zeer omstreden pensioenwet – die nog enkele kleine horden moet nemen om definitief van kracht te worden? De coronacrisis had een goed excuus kunnen zijn om zonder gezichtsverlies bakzeil te halen. Maar de president blijft erbij dat het een goede wet is en hoopt dat er met de coronacrisis meer begrip voor die wet komt,. Volgens hem is dat een goede zaak voor verzorgend personeel, mensen aan de kassa, huisvuilophalers enz., de “helden van de crisis” die het totnogtoe “niet begrepen hadden”. De sociale partners zouden nog wel over enkele bepalingen kunnen onderhandelen. Een opening naar de meegaande vakbond CFDT die toch iets tastbaar wil. Met andere woorden, Macron wil wel wat van methode veranderen – meer overleg, ook met regionale en lokale overheden – maar niet over de inhoud. Als hij het heeft over een “nieuw economisch systeem” bedoelt hij alleen maar dat Frankrijk en Europa “meer soeverein” moeten zijn, dat ze sommige producties weer naar eigen bodem moeten halen. Iets dat na de ramp met de gezichtsmaskers voor de hand lag en niet getuigt van enige “réinvention”. Dit artikel verscheen eerder op Uitpers. 

 
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop