Lenin-discussie

De crisis van de Britse Socialist Workers Party, de zusterorganisatie van de Nederlandse Internationale Socialisten heeft tot een stroom aan artikelen geleid. De aanleiding voor de crisis was een (vermeend?) geval van verkrachting van een jong partijlid door een ouder lid van het bestuur en vooral de manier waarop deze zaak intern binnen de SWP werd afgehandeld. Zie verschillende stukken daarover op onze pagina ‘van elders’.
http://www.leninology.com/2013/01/crisis-in-swp.html
http://socialistresistance.org/4556/on-the-situation-in-the-swp-no-marxism-without-feminism
http://socialistresistance.org/835/some-lessons-of-the-crisis-in-the-swp

.

Inmiddels is de discussie ook naar Nederland overgewaaid. Maina van der Zwan van de IS schreef een stuk onder de titel 'Leninisme in de 21e eeuw' waarin hij (zijn versie van) het Leninisme verdedigde. Zonder overigens te verwijzen naar de discussie en de crisis in de SWP. In tegenstelling tot andere organisaties uit de dezelfde traditie als de SWP heeft de Nederlandse IS daar nog geen aandacht aan besteed.

Op de site van Doorbraak reageerde Jelle Bruinsma, een voormalig IS lid en inmiddels actief in anarchistische kringen, op het stuk van Maina. Vervolgens mengden ook anderen, waaronder Grenzeloos medewerkers Alex de Jong en Willem Bos, zich in de discussie.

Tags
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop