Lopen uit schaamte over Europa

De schaamte over het Europese migratiebeleid is groot, constateerde We Gaan Ze Halen nadat ze vorig week bekend maakte dat ze niets meer konden doen en stopten. Dus organiseren ze samen met activisten uit heel Europa een Walk Of Shame; een tocht van schaamte en frustratie, zij aan zij met de mensen die via de gevaarlijke Balkanroute hun heil in Europa zoeken.

‘We zijn geraakt door de enorme hoeveelheid verdrietige en gefrustreerde reacties. Iedereen ziet in dat er geen politieke mogelijkheden meer zijn, maar je schaamt je toch kapot? Dan maar de schaamte uiten én op menselijk niveau contact maken met de mensen die het slachtoffer zijn van dit politieke onvermogen,’ aldus Rikko Voorberg, voorzitter van het op te heffen We Gaan Ze Halen en mede-organisator van deze Walk Of Shame.

Groepjes van Europeanen lopen samen met vluchtelingen de zware route over de Balkan van Griekenland naar Italië, door Macedonië, Servië, Bosnië, Kroatië en Slovenië. Zij doen dagelijks verslag via live video. Daarnaast worden er in heel Europa evenementen georganiseerd en kan men ook vanuit huis meedoen. Mede-initiatiefnemers zijn de mensen achter de Civil March For Aleppo, zij trokken in 2016 al eens over de Balkan in omgekeerde richting. Hun vredesmars van Berlijn naar de grens van Syrië werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

De dramatische gevolgen van het Europese vluchtelingenbeleid zijn ook deze week weer actueel. Op Lesbos raakt de lokale bevolking slaags met de politie. Nieuwsuur berichtte over de explosieve situatie die ontstaan is door dat Europa wegkijkt. Amnesty verklaart EU mede schuldig aan geweld tegen migranten door Kroatische grenspolitie.

‘De Europese politiek heeft een dehumaniserend effect. Dat veranderen we blijkbaar niet meer door petities, acties, tenten, dekens of hulpacties. Dus beginnen we maar bij het begin: naast mensen gaan zitten rond kampvuurtjes op de Balkan, zeggen dat we ons schamen voor wat er van Europa geworden is en de thee aannemen die je wordt aangeboden,’ aldus Anna Alboth, initiatiefnemer van Civil March for Aleppo.

Vanaf 26 februari worden er in Europa evenementen georganiseerd en kunnen organisaties zich aansluiten bij dit initiatief. Via de website kunnen mensen zich opgeven om mee te doen vanuit huis of zich aanmelden als loper. De loop begint op 9 april en duurt tot 9 mei (Europa Dag).

Meer info over 'We gaan ze halen heft zich op': https://wegaanzehalen.nl/persbericht-we-gaan-ze-halen-geeft-het-op/

Persbericht van "we gaan ze halen" 

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop