Macron in een front tegen groen

De Franse kiezers worden zondag naar de stembus genodigd voor, waar dat nodig is, een tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen. Door de coronacrisis is die met meer dan drie maanden uitgesteld. De partij van Macron, LRM (La République en Marche), heeft waar ze kan een front met rechts gevormd tegen het groene EELV. Want Macron vreest in de presidentsverkiezingen van 2022 felle concurrentie van een groene kandidaat.

Lyon

Het groene EELV (Europe Ecologie Les Verts) maakt veel kans om na Grenoble enkele andere grote steden binnen te halen. Ze maken kans in Lyon, Bordeaux, Straatsburg, Besancon en zelfs in Rijsel, de stad van PS kopstuk Martine Aubry, zijn ze niet kansloos. Dat is een nachtmerrie voor president Macron die, net als Trump, bij alles denkt aan zijn herverkiezing. Dan mogen die van LRM best een alliantie sluiten met de rechtse Les Républicains (LR). Want indien de groenen er enkele belangrijke burgemeesters bij krijgen, versterkt dat hun positie in 2022. In Lyon is ex-burgemeester en ex-minister BinnenlandseZaken Collomb wel erg ver gegaan, hij sloot er een verbond met LR dat in die regio zeer rechts staat. LRM heeft hem dan ook laten vallen, er zijn grenzen. Maar in tal van andere steden werken LRM en LR samen. Het wordt voorgesteld alsof de komst van een groene burgemeester een regelrechte catastrofe is voor die steden, zoals Bordeaux, Lyon, Straatsburg… In Rijsel ligt het anders, daar heeft EELV het aanbod van Aubry voor samengaan afgewezen. Yannick Jadot, van EELV die bij de Europese verkiezingen vorig jaar 13 % haalde, ziet zichzelf al in het Elysée, en al zijn er veel groenen die hem niet erg genegen zijn.

Blikvangers

In Parijs maakt de socialiste Anne Hidalgo, gesteund door groen en verzameld links, de meeste kans om herkozen te worden. De kandidate van LRM, ex-minister van Gezondheid, Agnes Buzyn haalde in de eerste rond slechts 17 % en dat wordt zondag niet veel meer. In één district is er een fusie LRM-LR. Het is ook uitkijken naar enkele andere grote steden. In Marseille staat rechts, dat al 25 jaar aan de macht is, er niet zo goed voor tegenover een bundeling van diverse linkse groepen. Rechts zou zijn burgemeesters ook kunnen verliezen in Bordeaux. De socialisten hopen Nancy en Saint-Denis, tot nu toe met  communistische burgemeester, binnen te halen. In Le Havre hoopt premier Philippe te worden herkozen. Hij heeft een communistische tegenstander die het in de eerste rond goed deed, maat groen weigert hem te steunen. Dit artikel verscheen eerder op Uitpers. 

 
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop