Mélenchon en democratie

Jean-Luc Mélenchon krijgt steeds meer kritiek uit eigen rangen. Enkele kopstukken van La France insoumise (LFI) ( nemen het niet langer dat hij op eigen  houtje beslissingen neemt en die bekendmaakt zonder ook maar één instantie te raadplegen. Het probleem is dat LFI geen instanties heeft. LFI leeft in “une structure gazeuse”, (een gasstructuur) gmaar wel met één chef, Mélenchon. Terloops, insoumis betekent ook ‘onhandelbaar, stijfkoppig, eigenwijs.

Verscheidene kopstukken van LFI hebben in een interne brief lucht gegeven aan hun ongenoegen over die autoritaire gang van zaken. Onder hen Charlotte Girard, verantwoordelijke voor het programma van de beweging. Aanleiding voor hun brief was een tweet van Mélenchon waarin hij aankondigde dat François Cocq geen deel meer uitmaakt van “les insoumis”.

Cocq had net als een “insoumis”, (vrij, ononderworpen), een interview gegeven op de zender CNews. Cocq was tot dan toe een van spreekbuizen van LFI. Niet langer volgens Mélenchon die uitviel tegen “die nationalist die durft te spreken uit naam van les insoumis”. Later zei Manuel Bompard, naaste medewerker van Mélenchon, dat Cocq nog steeds deel uitmaakt van LFI.

Alleen

Verwarring troef dus. Dat heeft ook te maken met de onduidelijke politieke positie van LFI rond enkele belangrijke thema’s. Daaronder de positie tegenover de EU waarin verscheidene ‘insoumis’ zeer “soevereinistisch” zijn. Er zijn ook duidelijke meningsverschillen rond migratie. Er is de vraag of LFI voor linkse eenheid is of alleen optreedt als de stem van “lhet volk”. Daaraan verbonden is de kwestie of LFI allianties sluit ter linkerzijde, dan wel alleen de strijd, ook de verkiezingen, int gaat, LFI, althans Mélenchon, lijkt vastbesloten alleen naar de Europarlementsverkiezingen te gaan, wellicht als een van zeven of de acht linkse lijsten.

Maar in een “structure gazueuse”, vaagweg gestructureerd rond Internet, is geen duidelijk debat daarover mogelijk. Men kan toch moeilijk de fractie in de Assemblée met zijn 17 leden als de vertegenwoordiging van de insoumis zien. Het gevolg is dat Mélenchon via zijn vele volgers op twitter zijn beslissingen meedeelt. Doet dat niet denken aan Donald Trump?

Dit artikel verscheen eerder op Uitpers.

 
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop