Michel Warschawski: 'Internationale interventie nu!'

De internationale gemeenschap zal ongetwijfeld ingrijpen in de situatie in Gaza en druk uitoefenen op de Israëlische regering om te stoppen met haar moordzuchtige agressie tegen de burgerbevolking daar. Het 'Quartet' (het kwartet van naties en internationale organisaties dat betrokken is bij het Israëlisch-Palestijnse 'vredesproces', de Europese Unie, de Verenigde Staten, Rusland en de VN - PM) zal Israël zeker oproepen te stoppen met de bombardementen, maar pas nadat Israël haar werk heeft afgemaakt. Politiek is een zaak van timing en als het om de tijdsplanning gaat bestaat er een brede consensus tussen de Israëlische leiders en hun internationale medestanders. Die consensus vloeit voort uit een meer substantiële overeenstemming: de aanval op Gaza is gerechtvaardigd omdat a) Israël het slachtoffer is van Palestijnse raketten; b) Israël altijd reageert omdat het altijd het slachtoffer is; c) Israël 'onze waarden' verdedigt, dus democratie, vrijheid, mensenrechten... en vrije handel; d) Israël is bereid tot tot opofferingen in de globale oorlog tegen de politieke islam, en daarom onze dank verdient.

De heilige oorlog ter verdediging van de mensenrechten heeft een heel bijzonder kenmerk: het recht dat men schijnt te bezitten om ieder mensenrecht te schenden, om de mensenrechten te verdedigen. Om te beginnen met het recht op leven. De internationale gemeenschap heeft de Israëlische staat het groene licht gegeven om honderden Palestijnse vrouwen en mannen en kinderen af te slachten met als doel de mensenrechten te verdedigen tegen de Islam in Gaza, zoals men ook doet in Afghanistan en Irak.

Dat groene licht is echter niet eeuwig en binnen enkele dagen zal de druk op Israël groeien. De meest verstandige politici en intellectuelen in het land begrijpen dit en stellen voor het bloedbad nu te stoppen, voordat men gedwongen wordt dit te doen. David Grossman (Israëlische schrijver, PM) zegt bijvoorbeeld: 'Het is wijs om nu, na de eerste en stevige Israëlische aanvallen op Gaza, te stoppen en tegen de leiders van Hamas te zeggen: tot zaterdag hield Israël zich in, ondanks de honderden Qassam raketten die vanuit Gaza afgeschoten werden. Nu weten jullie hoe hard onze reactie kan zijn...)'. Net als zijn vrienden Oz en Yehoshua (Amoz Oz en A.B. Yehoshua, Israëlische schrijvers en intellectuelen, PM) begrijpt Grossman niet dat niet alleen de leiders van Hamas, maar ieder kind in Gaza al lang weet hoe stoer en meedogenloos Israël is, na de jaren luchtaanvallen, grondaanvallen, shell-bombardementen, en een onmenselijke staat van beleg die nu al anderhalf jaar duurt. De huidige agressie leert hen niets nieuws, maar bevestigt alleen maar het idee dat Israël niet bevolkt wordt door menselijke wezens, maar door beesten met wie geen enkele vorm van vrede bereikt kan worden. Beste David, stop met het onderwijzen van Palestijnen en gebruik je morele autoriteit om onze leiders en onze publieke opinie te leren een beschaafde entiteit te worden - dat is de enige kans op een toekomst in dit gebied.

Wat betreft de activisten overal ter wereld, de leden van de globale civil society: wij roepen hen op hun eigen regeringen onder druk te zetten om het bloedvergieten te stoppen, en om NU in te grijpen, niet pas over een paar dagen. Om een internationale vredesbrigade te sturen die de bevolking van Gaza kan verdedigen. Zij zijn in staat de Israëlische maritieme belegering van Gaza te doorbreken, zoals de Free Gaza Campaign de afgelopen acht jaar heeft laten zien. Internationale interventie is van levensbelang voor het Palestijnse volk, en het moet NU gebeuren, voordat het te laat is.

Michel Warschawski is een Israëlische linkse en vredesactivist en directeur van het Alternative Information Center. Vertaling: Paul Mepschen

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop