Moderne barbarij

In de avond van woensdag 21 september stierf Troy Davis, geëxecuteerd door de Amerikaanse overheid. Buiten de gevangenis en in verschillende steden werden waken en protesten gehouden.

Davis werd in 1989 gearresteerd voor de moord op een politieagent en heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Het enige bewijs voor zijn schuld op het moment van zijn dood waren twee getuigenverklaringen. Zeven getuigen die Troy eerder hadden aangewezen als de schuldige hadden hun beschuldigingen ingetrokken en verklaarden door de politie onder druk te zijn gezet Davis aan te wijzen.

Een van de twee overgebleven getuigen, Sylvester ‘Red’ Coles, zou volgens zeven getuigen zelf de moordenaar zijn. Arm en zwart was Davis het slachtoffer van een inadequate juridische verdediging en racisme.

Aanvankelijk opgezet door zijn zus groeide een beweging om Davis te redden en vier maal eerder kwam op het laatste moment uitstel van executie, maar de gouverneur en het hooggerechtshof waren onvermurwbaar. In de woorden van een activist: ‘Van alle racistische ongelijkheden in het opleggen van de doodstraf, werd Troy Davis geconfronteerd met de meest ongelijke: een zwarte man, beschuldigd van de moord op een blanke politie-officier. Johannes Mehserle (een blanke politie-agent, gefilmd terwijl hij de zwarte verdachte Oscar Grant op de grond dwong en in de rug schoot) zat korter dan een jaar vast.’

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop