Nederlandse regering helpt Erdogan

De Turkse regering mag in Nederland geen reclame maken voor het autoritaire beleid van Erdogan – maar ze mag wel de wapens krijgen die het mogelijk maken. Dat is de mening van onder andere de PvdA en VVD zo bleek. 

Een paar dagen geleden diende Sadet Karabulut een motie in om de wapenexport naar Turkije op te schorten. Het was niet de eerste keer dat de SP een dergelijke motie indiende, Emile Roemer deed in september bijvoorbeeld een vergelijkbaar voorstel. Dit keer was de aanleiding dat de Duitse regering besloten heeft in de toekomst over elke wapenlevering aan Turkije apart te beslissen. 

De motie van de SP haalde het helaas niet. Voor stemden behalve de SP nog GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50Plus. Ook het extreem-rechtse Forum voor de Democratie en de PVV stemden voor. Deze partijen zijn natuurlijk meer gemotiveerd door de drang om een islamitisch land dwars te zitten dan door enige zorg om het leed dat wapenexport naar onderdrukkende regimes oplevert. 

Dat DENK tegen het opschorten van wapenlevering aan het regime van Erdogan stemde zal niet als een verrassing komen. De tegenstemmers waren verder SGP, D66 en CDA. 

Het regime van Erdogan is verwikkeld in bloedige repressie van de Koerdische beweging voor zelfbeschikking en verkleint steeds verder de democratische ruimte in het land. De partijen die tegen  het opschorten van de wapenexport stemden helpen Erdogan de middelen te krijgen die hij daarvoor nodig heeft. Eerder deze maand publiceerde de Campagne tegen Wapenhandel een raport waar uit bleek dat Nederland een substantiële bijdrage leverde aan de groei van de Turkse wapenindustrie en leger.

Hypocrisie is blijkbaar deel van de 'Nederlandse normen en waarden' waar dergelijke partijen het zo vaak over hebben.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop