Nieuwe Grenzeloos brochure

Henk Sneevliet speelde als revolutionair socialist niet alleen een belangrijke rol in de Nederlandse arbeidersbeweging, maar ook in Azië.  In zowel Indonesië als China was hij betrokken bij de vorming van de communistische partij. Hij was politiek activist, maar ook vakbondsleider. Nauw bevriend met socialiste en schrijfster Henriëtte Roland Holst en werkte samen met Lenin en Trotski.

Direct na de Duitse inval in 1940 werd zijn politieke partij, de RSAP evenals de vakcentrale waarvan hij voorzitter was, verboden en gingen Sneevliet en zijn medestanders over tot de vorming van een illegale organisatie: het Marx-LeninLuxemburg-Front.
Dat was de eerste linkse illegale organisatie van enige  betekenis in Nederland, die onder andere een rol speelde in de agitatie voor de Februaristaking. Door verraad werd in 1942 een groot deel van de leiding van het Front door de Sicherheitspolizei gearresteerd en op 12 april stierven Sneevliet en zeven van zijn medestrijders in Amersfoort voor een vuurpeloton. Door het Sneevliet Herdenkingscomité worden zij nog jaarlijks herdacht.

De brochure is hier te bestellen en te downloaden.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop