Grenzeloos heeft de afgelopen jaren gedaan waar het blad goed in is. Tegen de stroom inroeien; opkomen tegen de tijdsgeest, voor een radicaal alternatief voor een status quo die iedere creativiteit in de kiem smoort; die armoede, oorlog en milieuvernietiging met zich meebrengt; die mensen de utopische verbeelding ontneemt. Grenzeloos wil het ritme van een andere tamboer mee bepalen. Grenzeloos is en blijft een geluid van en voor een andere wereld..
Grenzeloos zat de afgelopen veertien jaar steeds dicht op de huid van de tijd. De ontwikkeling van ons blad loopt redelijk parallel met de internationale crisis van links; de herschikking van (radicaal) linkse krachten in Nederland en wereldwijd; het voorzichtige herstel van verzet en sociale strijd in de globaliseringsbeweging; hoop en teleurstelling in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Grenzeloos heeft Bush aan de macht zien komen in de Verenigde Staten; Lula in Brazili ë en Chavez en Morales in Venezuela en Bolivia en Ahmedinejad in Iran. Grenzeloos heeft de ontwikkelingen sinds het einde van de apartheid in Zuid-Afrika gevolgd; de strijd tegen onderdrukking en terreur op de Filippijnen en Indonesië en andere delen van de wereld. We zijn ooggetuige geweest van de genocide in Rwanda; de verschrikkelijke vernietiging van Irak, eerst door Clinton en toen door Bush; de 'war on drugs' in Columbia; de voortdurende onderdrukking van de Palestijnen. Maar we hebben ook gezien dat de hoop op een andere wereld niet verdwenen is - de ontwikkelingen in de globaliseringsbeweging sinds Seattle in 1997 werden en worden kritisch en constructief bediscussieerd.
En Grenzeloos heeft in Nederland de tumulteuze ineenstorting van het rijk van Kok gezien, de opkomst van Fortuyn en het nieuwe racisme; de optuiging van het Fort Europa en het Fort Nederland; de afbraak van de verzorgingsstaat; de groeiende sociale tegenstellingen; de toename van uitsluiting en vervreemding. Maar ook: de grote demonstraties tegen de oorlog in Irak in Amsterdam; 300.000 mensen op het Museumplein; de massale afwijzing van een neoliberale en militaristische Europese Grondwet; het eerste en het tweede Nederlands Sociaal Forum; woede over en verzet tegen een onmenselijk vluchtelingenbeleid. Grenzeloos heeft altijd volgehouden dat er alternatieven zijn, ook in Nederland. We hebben de ontwikkeling van GroenLinks en de SP kritisch gevolgd; de steeds rechtsere koers van de PvdA aan de kaak gesteld; het opgenomen tegen Fortuyn en zijn politieke nazaten; het sociaal-economische beleid van Paars en de kabinetten Balkenende bekritiseerd.
Een nieuw jasje dus, omdat veranderingsgezind zijn, maar ook omdat dit nieuwe uiterlijk beter bij het blad dat we zijn geworden past. Grenzeloos is een activistisch opinieblad. Enerzijds willen het blad zijn van de actiebeweging, willen we mobiliseren - niet alleen schrijven over de bewegingen, maar er zelf onderdeel van uitmaken. Anderzijds willen we de broodnodige achtergrond, analyse, discussie en vermaak bieden. Wij zijn van mening dat dit nieuwe uiterlijk - een magazine in plaats van een 'krant', goed past bij onze ambitie.
Een radicaal tegengeluid is in Nederland meer dan ooit nodig. Maar dat is niet alles. Grenzeloos wil een platform zijn voor (radicaal)linkse discussie en analyse; gereedschap in de heropbouw van een geloofwaardig antikapitalistisch alternatief in Nederland. En we willen die geluiden laten horen die ook binnen links op de achtergrond zijn geraakt: feminisme; seksuele emancipatie en bevrijding; antiracisme; solidariteit. Grenzeloos heeft een nieuw jasje aan, maar blijft het geluid zoeken uit dat parallelle universum dat de hoop, de verandering en ja, de revolutie heet.
Steun ons hierbij en neem een abonnement!
Reactie toevoegen