Nieuwe publicatie: De revolutie die verboden werd 1945-1949

Onder het eufemisme 'politionele acties' vocht Nederland vier jaar lang een vuile koloniale oorlog tegen de Indonesische republiek. 'De Revolutie die Verboden Werd' gaat in op de achtergronden van deze oorlog. Welke belangen dreven het bloedvergieten? En wat was de rol van Nederlandse linkse partijen?

De schrijver, Maurice Ferares, is een veteraan van de socialistische beweging in Nederland. Eerder publiceerde hij onder andere 'Violist in het Verzet'. Jarenlang was hij actief in antikoloniale solidariteitsbewegingen. Op basis van nieuw onderzoek in archieven in Nederland en Rusland bespreekt hij de rol van opeenvolgende Nederlandse regeringen en het falen van de linkse partijen.

Het boek kan besteld worden door overmaking van € 29,50 (verzendkosten inbegrepen) op rekening 5571638 t.n.v. Grenzeloos Haarlem ovv 'Ferares'.

alexdejong[at]grenzeloos.org

Soort artikel
Reactie van:

Atte Houtsma

do, 05/22/2014 - 15:39

Na de Japanse overgave waren er grootschalige moordpartijen op indoos, nederlanders en ook indonesiers. De rechtsorde moest weer hersteld worden, daarom waren de politionele acties nodig. Indonesie was nog niet toe aan zelfstandigheid, het Nederlandse plan voor een fedreratie was veel beter, er waren en zijn te grote tegenstellingen op economisch, cultureel gebied, zie de puinhoop nu en de opkomst van het islamitisch fundementalisme wat in Indonesia niet thuis hoord, er was altijd een gematigde vorm met aspecten van het Hindoeisme.

Reactie van:

Alex de Jong

di, 05/27/2014 - 10:21

Dat klopt niet - de 'politionele' acties werden wel verkocht als bescherming van burgers tegen 'terroristen' (dat horen we wel vaker) maar hadden toch echt het doel de Republiek te verslaan. Als het doel was de orde te herstellen had NL makkelijker steun kunnen geven aan de Republiek van Soekarno en Hatta. Wanneer een land 'toe' is aan zelfstandigheid lijkt me niet iets dat aan de kolonisator is om te bepalen. Islamitisch fundamentalisme hoort idd niet thuis in Indonesië, en ergens anders ook niet, maar is geen gevolg van een 'te vroege' onafhankelijkheid, eerder van factoren als bijv. Saudi-Arabische invloed en het cultiveren van fundamentalistische groepjes door de veiligheidsdiensten van de Indonesische staat, iets wat al begon onder (vriend van Nederland) Soeharto.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop