Obstakels op Salvini’s weg

Matteo Salvini en zijn Lega leken op weg naar de alleenheerschappij in Rome, in de peilingen bleven de percentages maar stijgen. Maar de vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken stuit in de laatste dagen van de campagne voor de EU-parlementsverkiezingen op enkele obstakels. Hij wil absoluut nog deze week zijn tweede ‘veiligheidswet’ doorduwen, maar de regeringspartner Vijfsterrenbeweging (M5S) wil die afzwakken. Noch Lega noch M5S willen vlak voor de verkiezingen gezichtsverlies lijden, want dat kost kiezers.

Vieze partner

Salvini stond vorige zaterdag voor de Duomo van Milaan aan het hoofd van een elitair uiterst-rechts gezelschap. Hij als de leider van de zogenaamde souvereinisten, met onder meer het Franse RN en het Vlaams Belang. En de Oostenrijkse FPÖ als trotse regeringspartij. Maar vlak daarvoor dook plotseling die video op waarin FPÖ-leider Strache aan het konkelfoezen was met wat hij dacht een gezante van een Russische oligarch te zijn. Bleek eens te meer dat  die ‘souverenisten’ graag samenwerken met de Russische elite. Dat en alom vijandige spandoeken en videobeelden die hem voor schut zetten, Salvini verloor er al enkele keren zijn koelbloedigheid bij. Zoals een video waarop twee meisjes elkaar op een selfie met de vice-premier kussen. Of de video waarop een vrouw hem zegt hoe het nu zit met de ‘terroni’, scheldnaam voor de Italianen uit het zuiden. Toen de Lega nog de Lega Nord was, voerde ze campagne tegen de ‘terroni’, nu zoekt Salvini hun stemmen. Er zijn bovenop nog andere obstakels. Zoals de ruzie in de regerende coalitie over belastingen. Salvini wil zo snel mogelijk zijn flat-tax doordrukken om zijn noordelijke basis van kleine en grote ondernemers een groot cadeau te doen. Maar dat betekent een groter begrotingstekort dat premier Conte dan wil dekken met hogere btw. Voor Salvini is dat de schuld van de EU en haar begrotingsregels waar hij het liefst vanaf wil. En dat kan alleen, vinden ze bij de Lega, door te regeren zonder M5S.

Rozenkrans

Met wie dan wel? Er waren peilingen die de Lega kortgeleden tot 36 % voorspelden (een jaar geleden 17%, de verkiezingen daarvoor – toen het nog Lega Nord was – 4%). Met een versnipperd politiek veld en met het huidige kiesstelsel zou dat genoeg kunnen zijn voor een regering zonder Vijfsterren, wel met de neofascistische Fratelli d’Italia. De Lega-leider wacht zondag af om te zien of de tijd rijp is voor een regeringscrisis en vervroegde verkiezingen. Hij bidt alsnog voor de zege: hij liet zich opvallend zien met een rozenkrans. Tot ontzetting van de paus die dat politiek misbruik van religieuze symbolen vindt. De kerk betreurt wel dat ze geen politiek steunpunt meer heeft zoals ten tijde van de Democrazia Cristiana. Maar de Lega kan dat gat volgens het Vaticaan niet opvullen.

Familie

Salvini mikt al een tijd op de conservatieve katholieken, zoals bleek uit de recente grote internationale conferentie in Verona om “de Familie” (vader, moeder en de kinderen) te verdedigen. De huidige paus vindt in zijn ogen geen genade, die is tegen zijn harde migratiebeleid. Maar vorige pausen lust hij wel, Wojtyla en Ratzinger, stevige reactionaire kerkleiders. Opvallend hoe uiterst-rechts zich meer en meer opwerpt als verdediger van de familie en op alle continenten de strijd aanbindt tegen abortusrecht, tegen vrouwenrechten, tegen homorechten. Van Alabama tot Verona. Dit artikel verscheen eerder op Uitpers

 
Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop