Ongekend onrecht? Gerechtigheid nu!

De levens van tienduizenden ouders werden de afgelopen jaren geruïneerd door de fraudejacht van de belastingdienst. Ouders met een lager inkomen die een beroep deden op kindertoeslag werden na afloop gedwongen soms wel tienduizenden euro’s ‘terug’ te betalen. Naast klasse speelde ook institutioneel racisme hierin een centrale rol. Zo werd informatie over een dubbele nationaliteit gezien als onderdeel van het risicoprofiel.

De gevolgen hiervan waren ontzettend groot. Meer dan dertigduizend ouders werden in grote economische onzekerheid gestort. Ouders werden gedwongen huizen te verkopen, huwelijken liepen op de klippen, faillissementen moesten worden aangevraagd en kinderen werden uit huis geplaatst. Ouders stonden jarenlang tegenover een ambtelijk apparaat dat van geen wijken wist en een politiek die haar rugdekking gaf. Veel ouders hebben hierdoor trauma’s opgelopen.

Deze snoeiharde opstelling tegenover ouders met een laag inkomen, en de langzame weg naar genoegdoening nu, staan in schril contrast met het optreden van de politiek op andere vlakken. Zo betalen multinationals zoals Shell in Nederland geen of amper winstbelasting. Toen de rechter een streep zette door de avondklok, wist de staat dit nog vóór de avond opnieuw in te stellen.

Ook nu Rutte III gevallen is vanwege het toeslagenschandaal, lijkt er nog weinig te veranderen voor de slachtoffers. De formatie voor een nieuw kabinet begon met de poging om één van de kritische parlementariërs die het toeslagenschandaal naar boven heeft gebracht, monddood te maken. Rutte zelf lijkt te blijven zitten. Dit is waarom het belangrijk is om samen met gedupeerde ouders de straat op te gaan om op te komen voor hun rechten. Dit is wat we eisen:

1. Laat de slager niet zijn eigen vlees keuren. De belastingdienst mag geen rol meer spelen in het proces richting het herstel van de schade van de gedupeerden.

2. Een rechtvaardig herstel van de financiële schade voor het einde van 2021. Dit gaat niet alleen over teruggave van door de belastingdienst gestolen toeslagen, maar ook over alle kosten die door de financiële problemen zijn veroorzaakt. Ouders die de taal niet machtig zijn, moeten actief ondersteund worden.

3. Erkenning en herstel van alle emotionele schade door de fraudejacht, zoals een snelle afhandeling van kinderen die onder druk van het schandaal uit huis zijn geplaatst en adequate behandeling van ouders met ptss.

4. De onderste steen moet boven, ook over bijvoorbeeld de rol van etnisch profileren in het toeslagenschandaal. De fraudejacht mag zich niet meer verder voortzetten richting andere groepen zoals uitkeringsgerechtigden en vluchtelingen. Nu niet meer, nooit meer!

Steun je als organisatie of individu het protest? Vul het formulier in: https://forms.gle/vtsysFVUwCzo4R3t8

Ben je zelf ook slachtoffer en wil je meehelpen om te mobiliseren en organiseren? https://forms.gle/GU4osvRPxD5RBvRm8

Ondersteunende organisaties:

1 mei komtee
AFVN
Amsterdam BIJ1
BIJ1 Haarlem
Bijstandsbond Amstetdam
Comite 21 maart
Communistische Jongerenbeweging (CJB)
Defares Fysio
DeGoedeZaak
Dona Daria
EMCEMO
Grenzeloos
H.i.J.O.S Ndl
Haagse Stadspartij
Hongaarse Arbeiders in Nederland
INCA Projectbureu Amsterdam
Internationale Socialisten
Maastaxi maastricht
Maruf
Neighborhood Feminists
Platform Gehandicapten Zuidoost
S.P.E.A.K.
SP Rotterdam
Stg Kleurrijke Stad
Stichting Crianza
Stichting Minority's
Stichting Stem op een Vrouw
The JYM Movement
Vereniging Bijstandsbond Amsterdam
Vluchtelingen voor vluchtelingen
We Promise
Wiphala Movement

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop