Onrust in Midden-Aarde

Dat is in ieder geval het idee. NZ Actors Equity, de vakbond van acteurs in Nieuw-Zeeland, roept namelijk op om niet mee te werken aan de film. Verschillende internationale vakbonden steunen de oproep. De reden voor de oproep is dat de filmmakers weigeren acteurs uit Nieuw Zeeland het CAO loon te betalen – hierdoor zouden acteurs uit Nieuw-Zeeland minder betaald krijgen dan hun buitenlandse collega’s.
In een lange tirade beweert ‘Sir’ Peter Jackson, miljonair en regisseur van de Lord of the Rings films, dat NZ Actors Equity maar een klein groepje is en de oorzaak van het arbeidsconflict te herleiden is tot machtsspelletjes van de bonden. Daar klopt niks van, maar dit soort laster is niet ongewoon in welk arbeidsconflict dan ook waarin ondernemingen hun werknemers zo min mogelijk betalen zodat er meer geld naar de zakken van de bazen kan. Of die werknemers nu postbodes of acteurs zijn maakt niet zoveel uit. Jackson dreigt nu ook de produktie van de TV-serie over de hobbit te verplaatsen van Nieuw-Zeeland naar het goedkopere Oost-Europa. Een klassiek geval van off-shoring. De bond roept op tot onderhandelingen over een eerlijk loon en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en overweegt meer acties.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop