Onze Filipijnse kameraad Ruben is vermoord door het leger

Op 4 maart 2017 is onze kameraad Ruben gedood door het regeringsleger in de provincie Lanao del Norte, Mindanao, Filipijnen.

Dit was duidelijk moord. Ruben werd gezocht wegens zijn betrokkenheid bij het Revolutionaire Volks Leger en de Revolutionaire Arbeiders Partij – Mindanao (Rebolusyonaryong Partido ng Manggagawa – Mindanao, RPM-M), de Filipijnse sectie van de Vierde Internationale. Maar hij was op bezoek bij familie en vrienden. Hij was ongewapend. Hij had makkelijk gearresteerd kunnen worden, maar werd geëxecuteerd.

De schoten werden niet gelost door de politie (die ook aanwezig was) maar door soldaten van een zwaarbewapend infanteriebataljon dat de operatie leidde. Ruben is het enige slachtoffer, geraakt door meerdere kogels.

Ruben was eerder lid van de Communistische Partij van de Filipijnen en hun Nieuwe Volks Leger (CPP-NPA in de Engels initialen) voordat hij deze verliet in 1994 en deelnam aan de oprichting van de RPM-M. Hij was een politieke activist en een militant, en maakte veel vijanden onder de lokale grootgrondbezitters vanwege zijn strijd tegen de drugshandel, tegen de verkiezingsfraude van lokale politici, en tegen de knokploegen en handlangers van onderdrukkende landbezitters. Ruben was betrokken bij het ontwapenen van dergelijke knokploegen en het verdedigen van de boeren en arme plattelandsbevolking.

De wortels van de RPM-M in deze regio, het noordwesten van het eiland Mindanao, gaan terug tot de vroege jaren tachtig toen nog werd georganiseerd in het kader van de maoïstische CPP. Na de splitsing in 1994 koos de nieuwe organisatie voor een defensief politiek-militair beleid. De nieuwe organisatie staakte alle offensieve operaties tegen het regeringsleger en initieerde vredesonderhandelingen met de regering van presidente Arroyo (2001-2010).

De huidige president Duterte hervatte het vredesproces in de Filipijnen en in het bijzonder in Mindanao. De aanval door politie en leger en de moord op Ruben is hiermee in strijd. Het is een overtreding van de vredesonderhandelingen die werden geïnitieerd door de RPM-m.

We delen het verdriet van Ruben's kameraden en sturen hen onze diepe solidariteit.

We roepen op tot internationale solidariteit ter ondersteuning van alle progressieve en revolutionaire krachten in de Filipijnen, buiten-rechtelijke executies hebben al talloze slachtoffers gemaakt.

7 maart, Bureau van de Vierde Internationale

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop