Oproep demonstratie 11 mei: Stop de aanhoudende Nakba in Palestina

Palestijnse Gemeenschap Nederland, Internationale Socialisten, Erev Rav, Rotterdam Palestina Coalitie, AGD en Students for Palestine roepen op tot een landelijk protest ter herdenking van de Palestijnse Nakba op 11 mei, 13 uur de Dam in Amsterdam.

Elk jaar herdenken we in mei de Nakba, ofwel de catastrofe: de etnische zuivering van Palestina. In 1948 werden door zionistische milities meer dan 700.000 Palestijnen van hun land verdreven – en kunnen zij tot de dag van vandaag niet terugkeren – meer dan 500 Palestijnse dorpen en steden werden verwoest. Een hele samenleving werd van de kaart geveegd – iets waarvan we momenteel opnieuw getuige zijn in Gaza.

De vernietiging van grote delen van historisch Palestina gaf de zionistische beweging de mogelijkheid hun staat te vestigen. Ze willen dat de verhalen en tradities van de talloze vermoorde en verdreven families worden uitgewist en vergeten. Om hun koloniale heerschappij over steeds meer van historisch Palestina te kunnen blijven uitbreiden hebben ze geprobeerd de geschiedenis van onteigening en ontheemding uit te wissen. Maar ondanks al het geweld, verzetten de Palestijnen zich met ongelooflijke standvastigheid. Dit betekent het levend houden van de herinnering en hun tradities, en nooit te stoppen met de strijd voor rechtvaardigheid, van de rivier tot de zee.

Hoewel deze herdenking altijd belangrijk is, heeft het vandaag een specifieke urgentie. De wreedheid van de genocide die Israël vandaag de dag in Gaza uitvoert, is geen plotselinge, uitzonderlijke ontwikkeling. Het begon niet op 7 oktober. Het is de voortzetting van een eeuw van koloniaal geweld. Zoals het Palestijnse gezegde luidt: de Nakba is voortdurend. Alleen een einde aan het koloniale bewind van de kolonisten, de militaire bezetting, de apartheidswetten en de gedwongen uitsluiting van Palestijnse vluchtelingen kunnen daar een einde aan maken.

Daarom roepen wij op Nakba Dag alle Nederlandse instellingen, bedrijven en de overheid op om:

  • Alle diplomatieke, economische en politieke druk te mobiliseren om een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza te eisen. Druk te zetten om noodhulp van noodzakelijke voedsel-, medische benodigdheden en bouwmateriaal toe te laten om de verwoesting die is veroorzaakt door de genocidale aanval van Israël aan te pakken;
  • Stop definitief met het bewapenen van Israël;
  • Verbreek alle banden met instellingen en bedrijven die medeplichtig zijn aan de voortdurende onderdrukking van het Palestijnse volk;
  • Leg uitgebreide sancties op aan Israël totdat de illegale bezetting is beëindigd, de blokkade van Gaza is opgeheven, de ruim 65 wetten die specifiek tegen de Palestijnen zijn gericht, worden ingetrokken en de Palestijnse vluchtelingen het recht krijgen om terug te keren.

Om de Nakba te herdenken en onze toewijding aan de Palestijnse bevrijding te bekrachtigen, roepen wij iedereen die onze eisen deelt op om zich op 11 mei bij ons in Amsterdam aan te sluiten. Wij roepen alle organisaties die deze principes ondersteunen op om publiekelijk hun steun te betuigen door de oproep te ondertekenen, om te protesteren en te helpen mobiliseren om van deze mars de grootste Palestijnse solidariteitsdemonstratie te maken die Nederland ooit heeft gezien.

Ondertekend door:

Palestijnse Gemeenschap Nederland

Erev Rav

AGD

Rotterdam Palestina Coalitie

Students for Palestine

Internationale Socialisten

Alauda Publications

DENK Amsterdam

Friends of Handala

ERM

BDS Nederland

Utrecht4Palestine

TuDelft4Palestine

Raza advocaten

ORCA (Organised Students for Radical Climate Action)

Almere voor Palestina

Den Bosch Kan Het

Den Bosch For Palestine

End Fossil Occupy NL

SJP Amsterdam

Assen voor Palestina

Free Palestine Maastricht

MiGreat

Een Ander Joods Geluid

DiEM25 in the Netherlands

Samidoun Palestijnse Gevangenen Solidariteitsnetwerk

Revolutionaire Eenheid

Vrouwen in het Zwart Amsterdam

Vrouwen in het Zwart Groningen

Swarm

Workers for Palestine

Grenzeloos

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop