Pakistaanse links onder vuur

De Pakistaanse Premier Yousaf Raza Gilani beweerde tijdens een toespraak op 14 november dat er in zijn land geen politieke gevangen zijn. Tientallen gevangen activisten denken daar anders over.

De laatste weken zijn leden en sympathisanten van de Labour Party Pakistan (LPP) steeds vaker het doelwit van repressie en 25 van hen zitten vast. In een stad doodde de politie twee mensen tijdens het neerslaan van een demonstratie voor steunbetalingen voor slachtoffers van een overstroming. Als reactie hierop brak een volksopstand uit. De betrokken politieagenten zijn in vrijheid terwijl 15 LPP-activisten vast zitten.

In een andere stad werden negen mensen opgepakt en zes van hen veroordeeld tot een gezamenlijke gevangenisstraf van niet minder dan 490 jaar. Hun ‘misdaad’ was het organiseren van een staking voor betere lonen voor textielarbeiders. Alle gevangenen zijn activisten van de Labour Qaumi Movement (LQM) die sinds 2004 actief is voor de rechten van textielarbeiders. De zes worden ervan beschuldigd de fabriek plat te hebben gebrand. Tijdens de rechtszaak vroeg de advocaat van de activisten hoe het dan mogelijk was dat deze drie dagen na de staking alweer functioneerde.

De LPP heeft een campagne voor hun vrijlating georganiseerd en de internationale vakbondsite labourstart.org heeft een petitie opgesteld.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop