Parijs-Rome, oorlog om hesjes, olie en een trein…

De Italiaanse vice-premier Luigi Di Maio die in Montargis, Frankrijk, olie op het vuur van de gele hesjes komt gieten, zoiets vindt de Franse regering ongehoord. Het is ondiplomatiek, ongewoon, onbehouwen, grensoverschrijdend. Di Maio komt in feite de campagne van zijn tanende Vijfsterrenbeweging (M5S) in Frankrijk een opkontje geven. [leestijd 4 minuten] Want zijn bezoek aan een – bijzonder onwelriekende – vertegenwoordiger van de gele hesjes, is ingegeven door zijn rivaliteit met zijn collega vice-premier Matteo Salvini van de uiterst-rechtse Lega. Frankrijk is de schietschijf van de twee kibbelende regeringspartijen in Rome. Peilingen en de slechte resultaten bij de regioverkiezingen van vorige week zondag in de Abruzzen, zorgen bij M5S voor paniek.

Vallende Sterren

Het gaat inderdaad niet goed met de Cinquestelle, de Vijfsterren. Haar kiezers raken ontgoocheld. In de peilingen ziet ze kiezers vertrekken naar onder meer de Lega van Salvini. De Liga haalde in maart vorig jaar 17 %, dat zou nu het dubbele zijn, 34 %. Vijfsterren zat op 32%, nu zweeft ze tussen 17% en 25 %, vorig jaar was dat 32%. Vandaar de paniek bij M5S. De regionale verkiezingen van vorige week in de Abruzzen, is voor de Lega een triomf geworden en voor M5S een debacle. Marco Marsilio, de kandidaat van verenigd rechts, haalt er 49 %. Marsilio is iemand van de neofascistische Fratelli d’Italia. De lijst van de Lega haalt 26 % in een regio waar ze tot voor kort niet bestond. Vijfsterren haalt 19 %. Bij de parlementsverkiezingen van maart vorig jaar was dat 40 %: M5S is dus meer dan gehalveerd. Di Maio kan er niet om lachen. De Lega aast op vervroegde verkiezingen. Salvini ziet zich als de grote duce van radicaal rechts in Europa, als de voorman van zijn talrijke geestverwanten in de EU, zoals het Franse RN en het Vlaamse VB. Terwijl de Vijfsterren daar zo eenzaam zitten, zeker nu hun partners van de Britse xenofobe Ukip er niet meer bij zullen zijn. En ineens ziet Di Maio mogelijke bondgenoten onder de Franse gele hesjes, een bewijs dat M5S in Europa niet alleen staat. Di Maio had de gele hesjes eerder al het gebruik van het netwerk Rousseau aangeboden waarmee de Vijfsterren hun systeem van ‘directe democratie’ zeggen te beheren. Nu er een groep gele hesjes ook overweegt onder de benaming RIC (Ralliement d’initiave citoyenne) een lijst in te dienen voor de Europarlementsverkiezingen, ziet de Vijfsterrenleider een kans op vervanging voor Ukip. Aan dat contact met die mistige RIC zit wel een geurtje: de voornaamste gesprekspartner van Di Maio is Christophe Chalençon die zich vanaf het begin van de acties opviel met zijn oproep aan generaal de Villiers om de macht te grijpen. Ingrid Levavasseur, leidster van RIC, zei dat Chalençon op eigen initiatief optrad en zeker de RIC niet vertegenwoordigde. Talrijke bekende figuren van de gele hesjes hebben nu uitdrukkelijk afstand genomen van de zwavelige Chalençon. Di Maio is in ieder geval niet kieskeurig geweest.

Olie

Hoe dan ook, Di Maio bereikte wat hij zocht; aandacht. En dan nog als kampioen in de wedstrijd ‘afgeven op de Fransen’. Hij had vorige maand al eerder zijn best gedaan toen hij de Fransen verweet met hun neokoloniaal beleid in Afrika verantwoordelijk te zijn voor de grote migratiestromen vanuit Afrika. Parijs repliceerde dat veel vluchtelingen uit Eritrea en Somalië komen, landen waar het Italiaans kolonialisme zijn sporen naliet. De aanleiding tot die ruzie is de rivaliteit tussen Italiaanse en Franse oliebelangen in Libië. Het Franse Total en het Italiaanse Eni steunen daar elk andere, elkaar bevechtende, kampen. Total en Parijs staan achter generaal Haftar, de sterke man in het noordoosten, Rome staat achter de autoriteiten in Tripoli. Zowel Parijs als Rome trachten met ‘vredesconferenties’ hun greep op Libië te versterken. Toen de Franse president Emmanuel Macron in Parijs een Libische conferentie organiseerde, was Rome ronduit woedend.

Lyon-Turijn

Di Maio heeft nog een ander appeltje met Parijs te schillen: de snelle spoorverbinding tussen Lyon en Turijn (TAV) waar de Vijfsterrenbeweging zo tegen gekant is. In Turijn hebben regelmatig massabetogingen plaats voor en tegen die TAV. Die komt er zeker niet, zei Di Maio nog vorige week. Maar zijn collega Salvini ziet het anders, burgemeesters, leiders en leden van de Lega betogen mee voor de verdere aanleg van die spoorlijn waarvan aan Franse kant al het meeste werk af is. Als het aan Salvini ligt, komt die snelle spoorverbinding er wel. De regering zegt een kosten-baten analyse af te wachten. Ook een stopzetting van het werk zal zeer veel kosten meebrengen, minimum 3,5 miljard euro. Voor Vijfsterren komt het er ook in dit dossier op aan Frankrijk voor schut te zetten.

Wraaklustig

De populariteit van Frankrijk is de voorbije jaren in Italië gevoelig gezakt door de Franse houding in de migratiecrisissen. Het hardhandig afsluiten van de grens in Ventimiglia gaf de Italianen nog meer het gevoel dat hun land er alleen voor stond, dat de rest van de EU er zich niets van aantrok. Dat speelde mee in de verkiezingen van maart vorig jaar en verklaart deels hoe een zo Europees gezinde natie in korte tijd zo kritisch is geworden over de EU. Salvini en Di Maio surfen verder op dat sentiment. Salvini heeft er de voorbije dagen nog een dossier bovenop gegooid. Hij eist dat Frankrijk Italianen uitlevert die lid waren van de Rode Brigades of andere terreurorganisaties die actief waren in de jaren 1970-1980. Salvini heeft de door Bolivia uitgeleverde ex-brigadist Cesare Battisti als een trofee uitgestald. ‘Het kan niet dat individuen met bloed aan de handen, onder de Eiffeltoren champagne zitten te drinken’, aldus de wraaklustige Salvini. Dit artikel verscheen eerder op Uitpers.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop