Permanente oorlog

Op vrijdag 15 juni presenteerde de SP in Pakhuis de Zwijger de brochure ‘Permanente Oorlog, waarom de oorlog tegen het terrorisme beëindigd moet worden.’ Deze omvangrijke, 80  pagina’s dikke  brochure, door de SP zelf als pamflet aangeduid, vormt een uitstekende basis voor een brede campagne voor internationale solidariteit en tegen de oorlog.

De schrijvers:  Sadet Karabulut en Jip van Dort staan uitgebreid stil bij de inmiddels 17 jaar durende War on Terror, die door George Bush jr. na het drama van 11 september is gestart. In die jaren zijn er - als reactie op de terreur van het Westen in met name het Midden Oosten en delen van Afrika - steeds meer terreuraanvallen in het westen gekomen. Dat is ook de reden dat de schrijvers vinden dat het doel van de oorlog zoals die aan de bevolking is verkocht: het terrorisme uitbannen, een totale mislukking is en de oorlog daarom gestopt moet worden. De verwoesting van talloze steden, het verlies aan ongeveer 6 miljoen voor het merendeel onschuldige slachtoffers is  voldoende reden om deze waanzin te stoppen. Daarnaast kennen we de dramatische beelden van bootvluchtelingen en de grote hoeveelheid ontheemden die hier naar toe zijn gevlucht of op de vlucht omgekomen.

Belangen

In de brochure wordt duidelijk gemaakt dat de wapenleveranties aan het oorlogsgebied niet beperkt zijn tot de het bekende rijtje landen. Ook de extreem islamitische organisaties (die terreur aanslagen pleegden onder andere  in de VS, Frankrijk, Duitsland, België en Spanje en Engeland) zijn ook flink  bedeeld door de wapenhandel, uiteraard in ruil voor goed  geld. Want geld stinkt  niet ook als het gaat om de War on Terror.

Het verhaal dat het allemaal gaat om de gevaarlijke Islam die zorgt voor het terrorisme, verhult dat het draait om de belangrijke grondstoffen die het gebied rijk is zoals olie, maar ook opium en uranium. Begin jaren 70 van de vorige eeuw is het een aantal olielanden,  georganiseerd in de OPEC, gelukt om een betere prijs voor de olie te bedingen, maar dat geldt niet voor andere grondstoffen uit het gebied.

De oorlog tegen Irak is in 2003 gestart omdat de oliemarkt van Irak niet openstond voor de oliemaatschappijen uit het westen, niet om een dictator te verjagen en de democratie te vestigen.

Brede beweging

De drie sprekers op de bijeenkomst: Sadet Karabulut, Ludo de Brabander en Sinan Can
 benadrukten dat als we deze oorlog  willen stoppen we een hele brede beweging moeten opbouwen. Het kapitalisme overleeft door steeds meer geld uit te geven aan wapens en veiligheidssystemen. De VS is in 76 landen militair aanwezig, heeft haar defensie-uitgaven de afgelopen 10 jaar verdubbeld, terwijl de armoede wereldwijd groeit. Het milieu is ook slachtoffer van deze wapenwedloop. Toenemende ongelijkheid en milieurampen zullen de conflicten verder aanjagen als er niets aan wordt gedaan.

Sadet benadrukte dat het frame van de zogenaamd gevaarlijke Islam dat de NAVO en westerse regeringen blijven gebruiken extreem rechts in de kaart speelt, wat een zeer gevaarlijke ontwikkeling is.

Ludo de Brabander ging wat uitgebreider in op de rol van Rusland. Hier wordt in de brochure geen aandacht aan besteed. Ludo benadrukte in zijn betoog de relatief lage defensie-uitgaven van dat land, hoewel het wel een grote wapenexporteur is. Haar economie is veel te zwak om een langdurig conflict met de NAVO aan te gaan, dat verliest Rusland glansrijk. Poetin zou dus wel gek zijn om fors ruzie te maken met het westen. Daarentegen wordt Poetin wel als een groot gevaar afgeschilderd. Alles wordt dus uit de kast gehaald om de groeiende bewapeningsuitgaven te rechtvaardigen. De verzorgingsstaat zal verder onder druk komen te staan, want de burgers zullen moeten gaan betalen.

De derde spreker Sinan Can is bekend van de documentaire ‘In het spoor van IS’. Hij is een grote voorstander van het terug naar Nederland halen van de 145 kinderen van IS-gangers. Kinderen hebben geen schuld aan het conflict en zijn het grootste slachtoffer. Hij heeft in veel landen die in conflict zijn rondgereisd, van Mali, Syrië, Irak tot Afghanistan en is bij diverse partijen in conflictgebieden langs geweest

Wie je in het conflict ook tegenkomt, zo stelt hij, ze hebben allemaal wapens uit het westen waarmee ze elkaar bevechten. Er worden veel drugs gebruikt om het vechten vol te kunnen houden. Drugs die door grote farmaceutische bedrijven worden gemaakt. Hij ziet in stedelijke gebieden die compleet verwoest zijn, de nieuwe fundamenten ontstaan voor radicale strijdgroepen die de IS zullen opvolgen. Tenzij de oorlog stopt en al het geld dat nu naar wapens gaat, gebruikt wordt om alles weer op te bouwen. De reden dat mensen radicaliseren is niet de Islam maar westerse militaire aanwezigheid, westerse wapens en bombardementen, en het winnen van grondstoffen tegen lage prijzen.

Deze permanente oorlog waarvan bepalende beleidsmakers uit Defensiekringen uit het westen zeggen dat hij nog minimaal 20 jaar zal voortduren. Waar die 20 jaar op is gebaseerd is mij onduidelijk. Misschien dat zo’n generaal dan met pensioen gaat.
Deze waanzin moeten we gaan stoppen. Dat zal een waanzinnige klus zijn, waarbij de eerste stap is het verstrekken van informatie. Deze brochure levert daar een goede bijdrage aan.

In Amsterdam timmert het Amsterdams Vredesinitiatief aan de weg en organiseert verschillende activiteiten zoals een vredestour waarbij diverse wijken worden aangedaan. Daarnaast hebben een paar actieve vrouwen uit dit netwerk op 1 juni een spectaculaire boottocht uit solidariteit met de Palestijnen georganiseerd tegen de blokkade van Gaza door Israël. Lokale groepen zijn nodig om op meer plaatsen dergelijke initiatieven te kunnen nemen en te kunnen uitgroeien tot een nationale beweging.

Op 7 juli is er een grote internationale betoging in Brussel: “Make peace great again

Zie ook het artikel van Martin Broek Make PEACE GREAT again! Op Konfrontatie.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop