Petitie: Palestinian Lives Matter!

17.06.2020

George Floyd was geen Palestijn. Hij was een zwarte Amerikaan, maar zijn dood, op 25 mei in Minneapolis onder de knie van een witte politieman, is vergelijkbaar met die van duizenden Palestijnen.

De tragische laatste woorden van Floyd zijn niet alleen regelmatig te horen in Amerikaanse steden, maar ook in de door Israël bezette Palestijnse gebieden, van Hebron tot Oost-Jeruzalem en Gaza: ‘I can’t breathe.’

Regelmatig planten Israëlische militairen en politiemensen een knie in de nek van een Palestijn. Vaker worden Palestijnen bruutweg neergeschoten. Om de bevolking in bezet gebied onder de duim te houden is iedere vorm van geweld geoorloofd. Mannen, vrouwen, kinderen – niemand wordt ontzien.

Op 1 juni schoten Israëlische politiemensen in Oost-Jeruzalem Iyad al-Halaq dood, een Palestijn met een zware autistische beperking. Hij werd op straat neergeschoten en vervolgens, terwijl hij zwaargewond en in panische angst op de grond lag, gedood.

Al-Halaq was de 22e Palestijn die dit jaar door Israëlische militairen en politiemensen werd gedood. In de afgelopen twintig jaar verloren tienduizend Palestijnen het leven door zulk geweld. De dood van een Palestijn wordt door de Israëlische autoriteiten zelden onderzocht. Een veroordeling van de dader is zeer uitzonderlijk.

Alleen al in Gaza schoten Israëlische scherpschutters tijdens de demonstraties in het kader van de ‘Grote Mars van Terugkeer’ in 2018 en 2019 meer dan 210 Palestijnse betogers met scherpe munitie dood. Eén scherpschutter kreeg een disciplinaire werkstraf van een maand. Niet omdat hij een 14-jarige Palestijn had doodgeschoten, maar omdat hij het commando om te schieten niet had afgewacht.

Israëlische troepen kunnen in bezet gebied ongestoord hun gang gaan. Die straffeloosheid is het spiegelbeeld van de rechteloosheid van de Palestijnse bevolking.

De internationale gemeenschap laat het onrecht op zijn beloop. Israël is weliswaar geregeld gemaand de Palestijnse (mensen)rechten en bindende VN-resoluties te respecteren, maar trekt zich daar niets van aan. Consequenties heeft dat nooit gehad. Sancties blijven tot de dag van vandaag uit. Als het om Israël gaat negeert de internationale gemeenschap haar verantwoordelijkheden en verplichtingen. De grens tussen goedbedoelde terughoudendheid en medeplichtigheid is al lang geleden gepasseerd.

Het is om die reden dat de Israëlische bezetting al 53 jaar kan voortduren. En zich in die tijd 750 duizend Israëlische kolonisten in illegale ‘nederzettingen’ hebben kunnen vestigen. En Israël openlijk en onbeschaamd annexatie van steeds meer Palestijns land kan nastreven.

Onbarmhartig drukt de Israëlische knie in de nek van de Palestijnse samenleving. De dramatische woorden ‘I can’t breathe’ zijn niet alleen van toepassing op individuele Palestijnen, maar op de Palestijnse samenleving als geheel.

De gewelddadige dood van George Floyd in Minneapolis heeft geleid tot wereldwijd protest tegen het aanhoudende politiegeweld en andere vormen van onderdrukking van zwarte Amerikanen. Genoeg is genoeg. Black Lives Matter!

Wij, burgers van alle continenten, eisen van onze regeringen en politieke leiders dat zij ook Palestijnen als volwaardige mensen met volwaardige rechten behandelen. En het schrijnende onrecht in Palestina met alle beschikbare middelen een halt toeroepen. De tijd dat zij hun verplichtingen negeerden om Israël te ontzien moet voorbij zijn. Genoeg is genoeg. Palestinian Lives Matter!

Teken de petitie.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.