Pyromanen Modi en Shah

Delhi beleefde een driedaagse orgie van geweld uitgelokt door hindoefascisten onder het oog van, en zelfs aangemoedigd door de politie. Minstens 38 doden sinds het weekeinde. Het is tekenend voor het steeds gewelddadiger klimaat in het India van Narendra Modi, de premier die na zijn verkiezingssucces in mei vorig jaar in snel tempo, en met geweld, de lekenstaat India afbreekt.

Ordehandhavers

Het geweld begon in het weekeinde met hindoe-extremisten die gewapend met knuppels, stenen en pistolen actievoerders aanvielen in moslimwijken. Ze sleurden mensen uit hun wagen of van de brommer om hen hindoeliederen te laten zingen en in elkaar te slaan als ze dat niet deden. Woningen en winkels werden in brand gestoken. In één ziekenhuis alleen al telde men zestig doden en gewonden met kogelwonden. En dat alles terwijl de politie – voor zover ze zelf niet deelnam – toekeek. Het duurde drie dagen voor de politie optrad om ‘de orde’ te herstellen, zonder aanvallers op te pakken. Zowat de eerste arrestatie was die van Tahir Hussain, een politicus van de in Delhi regerende AAP die bij de recente verkiezingen de BJP ver achter zich liet. Hij wordt plotseling beschuldigd van moord. Bij de recente aanval van een hindoemilitie op een universitaire campus in Delhi, werden ook niet de daders opgepakt, maar wel de slachtoffers. Toch waren er in overvloed ooggetuigen, camerabeelden, foto’s en zelfs bekentenissen op tv van de tientallen hindoefanatici die met brutaal geweld de studenten aanvielen. Bij een onderzoek onder politieofficieren, verklaarde twee derde steeds zwaardere politiek druk te ondergaan. Wie er niet aan toegeeft, wordt overgeplaatst. Datzelfde onderzoek gaf een ander merkwaardig resultaat: de helft van de officieren denkt dat moslims een criminele aard hebben, de helft denkt ook dat klachten van lagere kasteleden over discriminatie ongegrond zijn. Vier vijfde vindt het gebruik van geweld om bekentenissen af te dwingen, geoorloofd. Van de politieagenten in Delhi is 2% moslim.

Discriminerend

De jongste geweldgolf startte met een oproep van Kapil Mishra, een leider van de regerende hindoenationalistische BJP, om een einde te maken aan acties tegen de Citizenship Amendment Act (CAA) en de geplande nationale registratie van burgers. Deze twee maatregelen zijn ronduit discriminerend voor moslims, maar ook voor leden van de laagste hindoekasten. Burgers zullen met documenten onder meer moeten aantonen dat ze wel degelijk in India zijn geboren, documenten die vooral armere burgers zelden hebben. De protesten, zoals in Delhi, gaan zeker niet alleen uit van moslims, maar ook van hindoes, atheïsten en anderen. In de wijk Shaheen Bagh kregen de vrouwen die daar sinds december een weg blokkeerden, onder andere steun van Chandrashekhar Azad, een leider van de ‘onderkaste’ van de dalits. Veel hindoes zien in de ingrepen rond nationaliteit een aanval op het lekenkarakter van de Indiase staat.

‘Lynchistan’

De BJP wil haar ‘Hindoetva’ doordrukken, van India een staat van hindoes maken. Sinds Modi bij de verkiezingen vorig jaar zijn meerderheid versterkte, laat hij de remmen los, met geweld. Er is in de buurt van Delhi al langer sprake van ‘Lynchistan’, vooral in deelstaat Uttar Pradesh waar hindoe-extremisten de plak zwaaien. Moslims worden vermoord op de verdenking koeien te hebben afgeslacht. Sinds Modi’s zege vorig jaar, neemt het aantal lynchpartijen door opgezweepte hysterische menigten verder toe. Kort na die zege doekten Modi en zijn minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah met een grondwetswijziging de autonomie op van Kasjmir, de enige deelstaat met een overwegend moslimbevolking. Sindsdien is het al zo sterk gemilitariseerde Kasjmir nog meer bezet gebied, het is zo goed als afgesneden van de buitenwereld, zogenaamd om het terrorisme te bestrijden. Modi en vooral Shah verspreiden meer en meer het idee dat er in elke moslim een mogelijke terrorist schuilt. Voor de Indiase premier is dit niet de eerste keer: in de deelstaat Gujarat was hij in 2002 premier tijdens de jacht op moslims waarbij rond duizend doden vielen. Het valt te vrezen dat wat in Delhi gebeurde, een aanloop is tot een bredere pogrom. De regering is intussen volop bezig detentiecentra te bouwen, zoals er in de deelstaat Assam al zijn, om burgers die met de registratie ineens staatloos worden, op te sluiten. Uitwijzen is lastig, andere landen staan niet te springen om ‘staatlozen’ op te nemen. Dit is dus een programma van massale opsluitingkampen.

‘Pluralist’

De opeenvolgende provocaties van de regering komen op een ogenblik dat het niet zo goed gaat met de Indiase economie. Opposanten, onder meer uit de Congrespartij, beschuldigen de BJP er van met hun provocaties de aandacht van die economische problemen af te leiden. De VN-Commissaris voor de Mensenrechten, Michelle Bachelet, zei donderdag bezorgd te zijn over het onvermogen van de Indiase overheid om een einde te maken aan de aanvallen op moslims. Hoe zou ze, die overheid, ze organiseert ze zelf. Bachelet zei tegelijk bezorgd te zijn over de CAA. VS-president Donald Trump ziet het anders. Na in Modi’s staat Gujarat applaus te hebben gekregen van 100.000 Modi-aanhangers, loofde hij dinsdag, op het einde van zijn bezoek aan India, premier Modi voor zijn toewijding aan een pluralistische samenleving. .. Op dat ogenblik waren diens aanhangers in de buurt die pluralistische samenleving aan het ombrengen. Dit artikel verscheen eerder op Uitpers.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop