Matteo Salvini, leider van de Italiaanse extreemrechtse Lega, krijgt er niet genoeg van om zijn regeringspartner, de Vijfsterrenbeweging M5S, op stang te jagen. De Lega zette haar volle gewicht achter de driedaagse conferentie in Verona ter ere van de heilige familie: vader, moeder en kinderen, met de vader als gezinshoofd en de moeder liefst aan de haard.
Verona
Dezen conferentie maakt deel uit van een wereldwijde campagne tegen het recht op abortus – ingekleed als ‘strijd voor het leven’, tegen rechten voor homo’s, tegen alle mogelijke vrouwenrechten. Toevallig was er deze zondag ook in Brussel een ‘mars voor het leven’. Niet voor het leven, maar tegen recht op abortus. Waarom Verona? Die stad is stevig in handen van de Lega. En dan nog van het reactionair deel van de Lega. In oktober vorig jaar riep het stadsbestuur Verona uit tot de eerste ‘stad voor het leven’ en keurde de gemeenteraad een motie goed om anti-abortusgroepen te financieren en om zwangere vrouwen abortus te ontraden. In Italië is er sinds het succes van de Lega een duidelijke toenamen van agressie tegen migranten en tegen homo’s, met beschadiging van woningen en wagens en aanvallen op de persoon zelf.
Integralisten
In landen als België, Nederland en Frankrijk, werpt uiterst-rechts zich bij gelegenheid op als verdediger van de lekensamenleving. Uiterst-rechts dat opkomt voor vrouwen- en homorechten tegen de islam die deze rechten niet respecteert… Over christelijke fundamentalisten wordt niet gerept. De Lega legt andere accenten, zij zit volledig op de golflengte van het World Congress of Families (WCF) dat dit weekend in Verona zijn 13e wereldcongres hield. Dit WCF is een schepping van christelijke integralisten uit de VS, een milieu dat onder meer berucht werd met aanslagen op personeel van abortusklinieken. Drijvende kracht in Italië is Lorenzo Fontana, de minister van Familiezaken (en van Gehandicapten) in de Italiaanse regering. Deze telg uit Verona kwam eerder al eerder in het nieuws met harde uitvallen tegen het recht op abortus en tegen homorechten. Fontana en co zouden die in Italië graag terugdraaien.
Kerk
In Italië liet de druk van de katholieke hiërarchie zich sterk voelen in de wetgeving. Pas in 1974 werd het verbod op echtscheiding bij referendum opgeheven, ook al had de kerk fel campagne gevoerd om dat te behouden. In 1981 stemden Italianen in een referendum met 60 % voor het opheffen van het verbod op abortus. Het was een historische nederlaag voor de kerk. Die geeft de strijd echter niet op, al zit ze met de agressieve toon van Verona in haar maag. Maar het zijn vooral uiterst-rechtse politici die nu in naam van het ‘recht op leven’ weer in het offensief gaan. Ze voelen zich gesteund door de successen van integralisten in de VS, Brazilië en enkele Europese landen.
Sterrengeduld
Die enthousiaste steun van minister van Binnenlandse Zaken Salvini aan de heilige familie, stelt het geduld van de Vijfsterrenbeweging M5S zwaar op de proef. Die probeert een progressief imago te hebben op ethisch-maatschappelijk vlak. ‘Dit is een middeleeuws vertoon’, zei de andere vice-premier, Luigi di Maio van M5S. Met Fontana op de post Familie hadden ze wel kunnen weten dat er dit soort provocaties zouden komen. Maar de Lega voelt zich supersterk. Terwijl M5S bij de verkiezingen van maar vorig jaar dubbel zo sterk was als de Lega (32 tegen 17 %) zouden de verhoudingen nu bijna omgekeerd zijn. Bij recente regionale verkiezingen in de Abruzzen, Sardinië en Basilicata verloor M5S meer dan de helft van zijn kiezers van vorig jaar, terwijl de Lega bijvoorbeeld in Basalicata verdrievoudigde. Bij vervroegde verkiezingen zou de Lega met het huidig kiesstelsel mogelijk, samen met gelijkgezinden zoals Fratelli d’Italia, een volstrekte meerderheid kunnen halen en volledig haar programma uitvoeren. De Lega wacht wellicht op de Europese verkiezingen vooraleer een crisis uit te lokken. Ze heeft keuze zat voor een aanleiding.
Knelpunten
Zo is er de grote onenigheid over de verdere aanleg van de snelle spoorverbinding Lyon-Turijn. Een crisis werd vorige maand afgewend door een ‘beslissing’ die neerkwam op verder uitstel van beslissing. MS blijft ook talrijke andere grote werken blokkeren, terwijl de Lega, daarin gesteund door het patronaat, dat anders ziet. In talrijke dossiers heeft de Vijfsterren al het onderspit gedolven; Ze boekte wel een recent succes met de samenwerkingsakkoorden met China, iets waar Salvini zich erg ongelukkig over toonde. M5S ligt dan weer dwars bij de plannen voor de flat tax die de Lega voorstaat. En nu de Italiaanse economie stagneert, ziet het er niet goed uit voor de begroting, wat allicht tot verdere spanningen zal leiden, met telkens de Lega in het offensief. Dit artikel verscheen eerder op Uitpers.
Reactie toevoegen