Sarkozy president, tijd voor verzet!

Met 53,5 procent van de stemmen is Nicolas Sarkozy tot de nieuwe president van de Franse republiek gekozen. Met hem is het programma van de Franse werkgeversorganisatie MEDEF aan de macht gekozen. Nieuwe fiscale cadeaus aan het zakenleven en aan de allerrijksten, privatisering van de publieke diensten, jacht op 'sans papier' kinderen en het in twijfel trekken van fundamentele sociale en democratische rechten als het recht om te staken en onbeperkte arbeidscontracten staan op de agenda van de nieuwe president. Vanavond beschikt de UMP staat eens te meer over de centrale politieke macht. De populistische demagogie uit de verkiezingscampagne zal leiden tot anti-sociale en anti-democratische maatregelen en repressie. Deze stappen zullen ongetwijfeld tot zeer breed protest leiden. De LCR zal al haar krachten wijden aan de opbouw van dit sociale en democratische verzet. Wij stellen voor om tegenover het extreme neoliberalisme en de zucht naar 'veiligheid' van Sarkozy een gesloten front van alle sociale en democratische krachten te organiseren teneinde hem van repliek te kunnen dienen. In de komende dagen zal de LCR in deze geest initiatieven ontplooien.
Het is ook duidelijk geworden dat een sociaal-liberaal links, een links dat tot het einde poogde een verbond te sluiten met de UDF van Bayrou, geen effectief verzet kan bieden tegen een hard en autoritair rechts. De openingen naar rechts hebben slechts tot verwarring geleid. Delen van het volk hebben hun oriëntatie verloren en waren op zoek naar verandering. Ségolène Royal kon niet antwoorden op deze hoop op verandering. Daarom heeft ze verloren.
Meer dan ooit is de opbouw van een sterke antikapitalistische beweging, geworteld in bedrijven, de publieke sector en de volkswijken nodig om zowel op straat als in de stemlokalen strijd te kunnen leveren tegen de MEDEF. Dit was de boodschap van de campagne van Olivier Besancenot en de koers die de LCR zal blijven varen: het samenbrengen van alle antikapitalistische krachten op basis van volledige onafhankelijkheid van de leiding van de Parti Socialiste. Op basis hiervan nemen wij met een programma van dringende sociale en democratische eisen deel aan de parlementaire verkiezingen.

Montreuil,
6 mei 2007, 20.00.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop