SNS: de koppijn van Rutte is nergens voor nodig

Helaas, helaas, minister Dijsselbloem kon echt niet anders dan 3,7 miljard uittrekken om SNS door nationalisatie te redden. Zelfs bij premier Rutte was de eeuwige grijns even van zijn gezicht verdwenen, hij had er zelfs koppijn van. Maar ja, SNS is een 'systeembank' en het systeem moet gered worden. Zo veel is duidelijk.

Het was de tweede keer in een paar jaar tijd dat een sociaaldemocratische minister van financiën uit moest leggen dat hij miljarden aan belastinggeld had ingezet om een of meerdere banken, ja eigenlijk ons hele financiële stelsel te redden. Nog geen week daarvoor had onze eveneens sociaaldemocratische vice premier Asscher in de kamer nog uitgelegd dat er echt geen geld is om iets te doen aan de koopkracht van de ouderen. Maar ja, een bank is natuurlijk belangrijker dan onze ouderen. Vooral als het een systeembank is.

Hadden die banken dan niet gered moeten worden? Hadden die arme spaarders dan maar al hun geld kwijt moeten raken? Hadden we dan het risico moeten lopen dat het hele financiële systeem in elkaar zou storten, dat de financiële markten het vertrouwen in Nederland zouden verliezen? Wordt er retorisch gevraagd,

Natuurlijk, de spaarders mogen niet de dupe worden van het beleid en ook de werknemers van de bank niet. Natuurlijk hebben we er niets aan als er plotseling geen geld meer uit de geldautomaat komt of de overmakingen tussen verschillende banken niet meer plaatsvinden. Maar dat betekent niet dat de banken na nationalisatie en staatssteun gewoon weer door moeten kunnen functioneren zoals ze daarvoor deden, op dezelfde manier waardoor ze in eerste instantie in de problemen kwamen voor ze met ons geld gered werden. Maar dat is feitelijk wel wat toen gebeurde en nog steeds gebeurt.

Vijf jaar na het uitbreken van de financiële crisis, nu inmiddels drie van de vier grote Nederlandse banken aan het staatsinfuus liggen is er niets wezenlijks in hun functioneren veranderd. Natuurlijk, geen bankier zal nu nog investeren in Spaans of Iers vastgoed want die markten zijn volledig ingestort en ook op andere markten is men noodgedwongen een stuk voorzichtiger en terughoudender dan voor 2008. Maar de criteria voor het functioneren van de banken zijn nog precies dezelfde, staatssteun of niet. Het gaat er om op korte termijn een zo hoog mogelijk financieel rendement te halen. Sociale of ecologische overwegingen zijn niet van belang, alleen het financiële rendement telt.

Er wordt nu van alle kant gewezen naar de veroorzakers van de problemen bij SNS. Vooral voormalig topman Sjoerd van Keulen is de kop van jut. Maar hoe verwerpelijk zijn opereren ook was en hoe schandalig hoog zijn salaris en bonussen ook waren, hij deed in wezen niets anders dan al die anderen in de financiële sector: proberen in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk winst te maken. Dat hij daarbij zijn hand overspeeld heeft en mis heeft gegokt maakt hem niet echt anders dan al die anderen in de sector. Dat hij tot de dag na de nationalisatie van de SNS voorzitter van Holland Financial Center, boegbeeld van het koopsectorenbeleid en toezichthouder bij ING was geeft aan dat hij in de sector hoog in aanzien stond.

Ooit waren sociaaldemocraten voorstanders van de nationalisatie van banken en verzekeringsmaatschappijen en andere sleutelsectoren van de economie. Ze zagen dat als een mogelijkheid om de het kapitalisme in een wat socialere richting bij te sturen. Zo’n halve eeuw geleden heeft de PvdA dat punt uit haar programma geschrapt. Nu staan sociaaldemocraten vooraan bij het nationaliseren van banken, niet om de economie wat socialer te maken, maar om het asociale neoliberale kapitalisme te helpen overleven. Met zulke sociaaldemocraten heb je geen echte liberalen meer nodig. Eigenlijk hoeft Rutte er helemaal geen koppijn van te krijgen.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop