Socialiseer de winst, niet de schulden!

01.06.2010

Onder meer Franse, Duitse en Nederlandse banken hebben voor tientallen miljarden geld uit staan bij de Griekse overheid. Omdat de kans op terugbetaling klein was, rekende de banken aan Griekenland hoge woekerrentes om dit risico af te dekken. Op het moment dat het terugbetalen in gevaar komt breekt er alsnog paniek uit. In normaal Nederlands heet dit ondernemersrisico, maar niet voor de Europese Unie. De Europese regeringsleiders besluiten samen met het Internationaal Monetair Fonds om voor honderden miljarden leningen en garanties uit te schrijven. Europese banken kunnen via de Europese Centrale Bank voor een zeldzaam lage rente geld lenen, om deze vervolgens tegen hogere rentes - via de Europese Unie - uit te lenen aan Griekenland. Het is schrikbarend om te zien, nu het neoliberalisme hopeloos heeft gefaald, dit niet leidt tot vertraging, maar juist tot een versnelling van de invoer van de neoliberale agenda.

Naar aanleiding van de massale steun aan autoproducenten in de Verenigde Staten sprak filmmaker Michael Moore: “De directeuren willen socialisme, maar dan voor zichzelf”. Dit speelt zich af in de VS, in Nederland, in Griekenland; bij autofabrieken, bij banken... Op het moment dat er winst wordt gemaakt verdwijnt dit in de zakken van bazen, managers en groot aandeelhouders. Op het moment dat er verlies wordt gemaakt, worden er gigantische bedragen van de gemeenschap naar het bedrijfsleven toegeschoven.

Linksom of rechtsom zal de rekening voor deze massale steunoperaties toch betaald moeten worden. Wereldwijd wordt deze rekening al vereffend middels massa ontslagen, bezuinigingen en loonmatiging. Als het aan de Griekse regering, IMF en EU ligt moeten de Grieken langer werken voor minder geld en gaan daarnaast hun lasten omhoog. Ook in Nederland wordt gepleit voor langer doorwerken, loonmatiging en bezuinigingen.

In Griekenland gaat geen dag voorbij zonder stakingen en massaprotesten. Consequent weigeren de stakers en demonstranten om kind van de rekening te worden. Ook in Nederland groeit de onvrede over het eenzijdig afwentelen van crisislasten op de bevolking. De schoonmakers hebben negen weken lang het goede voorbeeld gegeven. Op het moment dat dit nummer van Grenzeloos bij de drukker ligt, gaat de staking van de stadsreinigers in Amsterdam en Utrecht de tweede week in en stapelt het vuil in de binnensteden zich op.

De acties in Griekenland en Nederland hebben veel, zo niet alles, met elkaar te maken. De winsten zijn niet geproduceerd door degenen die het in hun zak stoppen. De schulden zijn niet veroorzaakt door degenen die deze moeten betalen. De logica van het neoliberalisme stop je niet door het netjes te vragen, maar door gezamenlijk de strijd aan te gaan en dit af te dwingen. Dat de goede voorbeelden van Grieken, Nederlanders; van schoonmakers en straatreinigers veel navolging mogen vinden!

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.