Socialisten en de aanval van de VS op Iran

Met het vermoorden van Qassim Suleimani, de leider van de al-quds-brigade, de Iraanse elite-eenheid, met een luchtaanval bij de Internationale luchthaven van Baghdad verklaarde president Donald Trump zo goed als de oorlog aan Iran. De moord op Suleimani zal zeer waarschijnlijk tot oorlog leiden, alhoewel het nog onduidelijk is hoe een dergelijke oorlog zich zal ontwikkelen en welke vorm hij zal aannemen. Hoe bepalen Amerikaanse socialisten hun positie in deze nieuwe situatie?

Tegen het imperialisme van de VS

In de eerste plaats verzetten we ons tegen de recente  aanval door de regering van de VS op Iran, de jongste van een reeks diplomatieke, economische en militaire maatregelen tegen de Iraanse regering. De economische maatregelen raken de hele bevolking. In mei 2018 trok Trump de VS terug uit de nucleaire overeenkomst met Iran. Vervolgens kondigde hij in juni en vervolgens opnieuw in september 2019 nieuwe economische sancties tegen Iran aan. Dit bouwde allemaal op naar de jongste aanval op Iran in de vorm van het vermoorden van Suleimani. Nu heeft de regering Trump 3.000 extra militairen naar het Midden-Oosten gezonden. Als socialisten moeten we ons verzetten tegen de diplomatieke, economische en militaire druk of aanvallen op Iran door de VS.

Trumps presidentschap heeft keizerlijke trekken. Hij handelde op een autoritaire en volstrekt ondemocratische wijze in de manier waarop hij de VS ten oorlog voert. Toen hij de aanval op Iran liet uitvoeren, vroeg Trump het Amerikaanse Congres niet om een nieuwe War Powers wet, noch riep hij de oude War Powers Acts in, die nu voorbijgestreefd zijn. Hij raadpleegde zelfs de leiders van de fracties in het Congres niet. Volgens de Amerikaanse grondwet kan natuurlijk alleen het Congres de oorlog verklaren, ook al heeft het Congres sinds WOII steeds geweigerd de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor het verklaren van of het weigeren van een oorlog.

Oorlogen hangen uiteindelijk af van het militaire budget. In juli 2019 nam de Senaat met 67 tegen 28 stemmen en het Huis van Afgevaardigden met 284 tegen149 stemmen het militaire budget aan; dit betekent dat zowel de Republikeinen als de Democraten de fondsen voor wapens en oorlog goedkeurden. Presidentskandidaat Bernie Sanders stemde ofwel tegen of hij stemde niet over de laatste militaire budgetten door afwezig te blijven, wat natuurlijk in zijn voordeel spreekt.

Decennialang probeerde Washington haar overheersing in het Midden-Oosten veilig te stellen, in het bijzonder de controle over de immense olievoorraden. Dit betekende Irak binnen vallen, het ondersteunen van dictatoriale regimes, dodelijke sancties instellen en het verschaffen van diplomatieke steun en wapens aan Saoedi-Arabië voor haar brutale oorlog in Jemen en aan Israël voor het uitvoeren van meerdere dodelijke aanvallen op Gaza. In haar pogingen een reactionaire orde te bewaren, zorgden de interventies van de VS voor rampspoed voor de regio en haar bevolking. Wij verzetten ons tegen het VS-imperialisme in al haar economische en politieke vormen.

De ‘Democratic Socialists of America’, waar ik lid van ben, bracht een uitstekende verklaring uit tegen de Amerikaanse aanval op Irak en organiseerde hier in New York een protest tegen de oorlog tegen Iran bij het huis van de Democratische senator Charles Schumer, waarbij we eisten dat hij zich ook tegen de aanval zou verzetten. We zouden moeten eisen dat alle Democraten een duidelijk standpunt innemen tegen een oorlog tegen Iran, en niet enkel op procedurele-gronden. Wij eisen  dat elke Democraat zich tegen een oorlog verzet. Degenen die dat niet doen zouden geen enkele verdere politieke steun meer mogen krijgen.

Geen politieke steun aan de Iraanse regering

Ons verzet tegen de aanval van de VS op Iran houdt geen enkele politieke steun aan de autoritaire, rechtse en theocratische regering van Iran in. In Iran staan wij aan de kant van de beweging voor democratie, voor politiek pluralisme, burgerrechten en vrijheid. Binnen die democratische beweging staan wij aan de kant van de arbeidersklasse en de socialistische krachten.

Zoals de Alliance of Middle Eastern and North African Socialists schrijft: “In Iran sloeg de Islamitische Revolutionaire Garde en andere regeringskrachten brutaal de volksprotesten neer die in het hele land op 15 november uitbraken tegen het verhogen van de benzineprijzen. Deze protesten eisten de omverwerping van de Islamitische Republiek en een einde aan haar militaire interventies in de regio. Volgens Reuters werden in vier dagen minstens 1.500 actievoerders gedood. Tussen de 8.000 en de 10.000 overwegend jonge actievoerders werden gearresteerd, van de meesten onder hen werd sindsdien niets meer gehoord. Heel wat politieke gevangenen, waaronder vakbondsactivisten, feministes en activisten van onderdrukte nationale minderheden, zitten nog steeds in de gevangenis vanwege eerdere protestbewegingen. Deze beweging en de revolutionaire protesten in Irak, Libanon, Soedan en Algerije, zijn de krachten waarmee socialisten uit de hele wereld banden zouden moeten smeden en die ze zouden moeten ondersteunen.”

Wij verzetten ons tegen het VS-imperialisme maar steunen de democratische krachten in Iran, in de wetenschap dat op korte termijn de aanval van Trump op hun regering hun taken moeilijker zal maken, maar dat op lange termijn de oorlog de geloofwaardigheid van en de steun aan de Iraanse regering kan ondermijnen. Als socialisten zullen we zeker een politieke- of democratische revolutie in Iran steunen, maar we zullen ons verzetten tegen elke tussenkomst van de VS in een dergelijke situatie.

Tegen de VS en alle andere imperialistische machten

Als internationalistische socialisten in de VS ligt de focus van onze aandacht op het verzet tegen de rol van de VS in het Midden-Oosten. Tegelijk verzetten we ons tegen de interventies van andere machten in de regio. We verzetten ons tegen de Russische autoritaire heerser Vladimir Putin en zijn steun aan de Syrische dictator Bashir al-Assad met de bombardementen op de provincie Idlib, de laatste vluchtplaats van de Syrische oppositie, inclusief het bombarderen van scholen en het doden van burgers, vrouwen en kinderen. We moeten ons verzetten tegen de rol van Saoedi-Arabië in de verschrikkelijke vernietigingen en slachtpartijen in Jemen en tegen Turkije, dat troepen zendt naar Libië.

Terwijl we ons verzetten tegen de VS-aanval op Irak, moeten we ons ook verzetten tegen de gezamenlijke Iraans-Russische-Chinese marine- oefeningen in de Indische Oceaan en de Golf van Oman. Zowel Rusland als China hebben hun imperialistische ambities getoond, Rusland door het inpikken van de Krim en China door haar annexatie van Tibet en haar pogingen de culturen van Tibet en de Oeigoeren te vernietigen. China bouwt ook nieuwe marinebases in de Zuid-Chinese Zee om haar buurlanden te intimideren.

In elk van deze situaties verzetten we ons als socialisten zowel tegen de grote imperialistische machten als de VS, Duitsland, Frankrijk, Rusland en China, als tegen de regionale machten zoals Saoedi-Arabië en Turkije. We komen op voor zelfbeschikking van alle naties en volkeren in het Midden-Oosten, zoals de Jemenitische bevolking en de Koerden. We staan aan de kant van de democratische-, en waar ze bestaan, de socialistische bewegingen, in Irak, Iran, Saoedi-Arabië en Turkije. Overal staan we aan de kant van de werkende bevolking tegen de tirannen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op New Politics. Dan La Botz is leraar, auteur en activist. Hij is redacteur van New Politics en lid van Solidarity en de DSA.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop