Solidariteit met de Gira por la Vida van de zapatistas

Een boodschap van solidariteit met de Zapatista-delegatie van inheemse en opstandige volkeren van Mexico.

Met velen groeten we onze Zapatista kameraden. De ‘Gira por la Vida’ is een ongekend historisch initiatief, een voorbeeld van de internationalistische kracht van de Zapatistische ervaring. Beste kameraden, jullie brengen ons een boodschap van onverzettelijke strijd, van hardnekkig verzet, maar ook van hoop, van het zoeken naar anti-systemische alternatieven, van gemeenschappelijke vormen van leven.

Tierra y Libertad, 2021!

Velen van ons in dit oude continent verwelkomen de Gira por la Vida (Tournee voor het Leven) van de Zapatistische kameraden. Vanwege het mondiale, planetaire karakter is het een historisch initiatief, zonder precedent. Het is een indrukwekkend voorbeeld van de internationalistische kracht van de Zapatistische ervaring, die het geweten van zovele mensen op de meest uiteenlopende plaatsen in de wereld heeft geraakt. Het is een ervaring die, met al haar onvermijdelijke beperkingen en tegenstrijdigheden, al dertig jaar de rood-zwarte vlag van waardigheid en emancipatie hoog draagt.

De opmerkelijke ‘Verklaring voor het Leven’ is de uitdrukking van dit ethisch, sociaal, menselijk en revolutionair engagement; zij verenigt, in een gelukkige synthese, de openheid voor verscheidenheid en de convergentie in de strijd tegen het systeem.

‘Het is niet mogelijk dit systeem te temmen’, aldus de verklaring. Zeer waar! Als het systeem een wild dier was - een tijger, of zelfs een krokodil - zou het misschien getemd kunnen worden. Maar het is iets veel ergers: een blinde machine van vernietiging, die alles op zijn pad verplettert. Het kapitalisme - om het bij zijn naam te noemen - is een intrinsiek pervers systeem, waarvan de destructieve logica necropolitiek en ecocidaal is, waarbij alle vormen van leven, menselijk of niet, worden geofferd aan de nieuwe afgoden, moderne equivalenten van de oude Moloch, Mammon en Baäl: de Markt, Winst, de Accumulatie van Kapitaal.

‘Het voortbestaan van de mensheid hangt af van de vernietiging van het kapitalisme’, aldus de verklaring. Dat is duizend keer raak! Het kapitalisme, met zijn destructieve dynamiek, leidt ons onverbiddelijk naar een ongekende ecologische catastrofe, die de grondslagen van het leven op de planeet bedreigt: de klimaatverandering. We moeten dit systeem vernietigen voordat het ons vernietigt: met andere woorden, we hebben een revolutie nodig. Walter Benjamin definieerde revolutie in zijn Theses s uit 1940 niet als de ‘locomotief van de geschiedenis’, maar als de mensheid die aan de noodrem trekt om de trein tot stilstand te brengen. Niets is vandaag meer waar: wij zijn allen passagiers op een zelfmoordtrein, de moderne kapitalistische beschaving, die met toenemende snelheid naar een dodelijke afgrond rijdt: de ecologische catastrofe. We moeten aan de noodrem van de revolutie trekken voor het te laat is. De Zapatistas staan in de voorhoede van deze grote planetaire strijd.

Het oude motto van Emiliano Zapata, in vurige letters gegraveerd op de vaandels van het Zuidelijke leger, is actueler dan ooit: Tierra y Libertad! ‘Land’ betekent in onze tijd niet alleen de strijd van de boeren voor land - nog steeds aanwezig in het Zuiden - maar ook de strijd om onze Moeder Aarde te redden van de vernietigende woede van het kapitaal. En ‘Vrijheid’ betekent niet alleen een einde maken aan de verschillende dictators die, zoals Porfirio Diaz in Mexico in 1911, hun volkeren onderdrukken, maar ook de mensheid te bevrijden van de dictatuur van het kapitaal, dat ons in een stalen kooi wil opsluiten.

Beste kameraden van de delegatie van inheemse en opstandige volkeren van Mexico: jullie brengen ons een boodschap van compromisloze strijd, van hardnekkig verzet, maar ook van hoop, van het zoeken naar anti-systemische alternatieven, van gemeenschappelijke vormen van leven. Jullie vertegenwoordigen de oudste - de collectivistische en communitaristische tradities van de inheemse beschavingen van Amerika - en de nieuwste, de libertaire geest van zelforganisatie, en zelfbestuur, van opstandige gemeenschappen.

Che Guevara parafraserend, zou ik zeggen dat we één, twee, drie, honderd rebelse Chiapas nodig hebben in de wereld. Misschien zal uw Gira por la Vida bijdragen aan de verspreiding van de wil om met het systeem te breken en tot het zoeken naar radicale alternatieven.

Hasta la Victoria de la Vida, Siempre! (Tot de overwinning. Altijd!)

Deze begroeting verscheen oorspronkelijk op mediapart, Nederlandse vertaling globalinfo.nl.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop