Solidariteits manifestatie voor een democratisch Turkije

Vanwege het grove politiegeweld tijdens de recente demonstraties in Turkije vindt aanstaande zaterdagmiddag, 29 juni, op het Schouwburgplein in Rotterdam een manifestatie plaats. De organisaties hierachter, verenigd in het Platform van Verenigde Democratische Krachten, vinden dit geweld onacceptabel en tonen zich daarom zaterdag solidair met de vele tienduizenden vreedzame Turkse demonstranten. Naast leden van het Platform zullen Ton Heerts (voorzitter FNV), Harry van Bommel (SP-Tweede Kamerlid) en Eduard Nazarski (directeur Amnesty International Nederland) tijdens de manifestatie spreken.

 

 

Eind mei begonnen de grote demonstraties in Turkije naar aanleiding van het met buitensporig geweld neerslaan van een protest ter behoud van het Gezi park in Istanbul. Daarna verspreidde de betogingen zich snel over grote delen van Turkije. Hierbij zijn inmiddels ongeveer vijfduizend betogers gewond geraakt en ook enkelen omgekomen. Eveneens zo’n vijfduizend mensen zijn voor korte of langere tijd opgepakt. Sommigen van hen zitten nog steeds vast.

De organisatoren van de manifestatie stellen dat het gewelddadige optreden van de kant van de autoriteiten in strijd is met fundamentele rechten en een democratie onwaardig is. De vrijheid van meningsuiting, van vergadering en van demonstratie zijn geweld aangedaan en de Turkse democratie is er serieus door beschadigd, aldus de organisaties. Daarom worden de volgende eisen gesteld:

  • We veroordelen het gewelddadige optreden van de Turkse politie en roepen de Turkse autoriteiten op onmiddellijk een einde te maken aan het politiegeweld.
  • We roepen de Turkse autoriteiten op het recht op vreedzame demonstratie en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen, conform de internationale mensenrechtennormen.
  • We roepen de Turkse autoriteiten op om openheid van zaken geven over de aantallen gewonden en gearresteerden. De Turkse overheid moet tevens een onafhankelijk, onpartijdig onderzoek instellen naar geweldmisbruik door de politie en ervoor zorgen dat de verantwoordelijken worden vervolgd.
  • We verzoeken tot vrijlating van de arrestanten die deelnamen aan vreedzame protesten en die vreedzame protesten hebben ondersteund zoals artsen, juristen, journalisten, vakbondsmensen, kunstenaars, politici en anderen.
  • We roepen op vakbondsrechten te respecteren, de toegang tot zorg te garanderen en het gebruik van sociale media niet te dwarsbomen.

Meer informatie manifestatie Wanneer: Zaterdag 29 juni van 14.00 - 16.30 uur

Waar: Schouwburgplein Rotterdam

Organisatie: Platform van Verenigde Democratische Krachten (HTIF, FED-KOM, VEKSAV, HAK-DER, DIDF en HTIB)

Sprekers: Dilber Seckin (Platform van Verenigde Democratische Krachten), Ton Heerts (voorzitter FNV), Harry van Bommel (SP-Tweede Kamerlid), Eduard Nazarski (directeur Amnesty International Nederland), Lot van Baaren & Fatma Kiymazaslan (Abvakabo FNV delegatie bliksembezoek), Fethi Killi (voorzitter HAK-DER)

Muziekale omlijsting: RENGI ISYAN

Blisksembezoek Turkijke door Abvakabo FNV Patricia Wijnker, Fatma Kiymazaslan en Lot van Baaren, bondsbestuursleden van Abvakabo FNV, hebben Turkije afgelopen weekend bezocht. Ze waren op het Taksimplein en bij de demonstraties om gevolg te geven aan de internationale oproep tot steun aan Turkse vakbonden. Lees hun verslag.

Tags
Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop