Sri Lankaanse socialist bedreigd

De politie keek toe terwijl zijn voertuig zware schade opliep en verschillende mensen lichtgewond raakten. Karunaratna werd aangevallen toen hij verwelkomd door NSSP leden, vakbondsactivisten en mensenrechtenactivisten. Zijn belagers noemden hem een ‘verrader’ die het land, ‘verenigd door president Rajapaksa’ wil verdelen.

De Sri Lankaanse socialist had in Engeland verschillende openbare bijeenkomsten toegesproken, in het bijzonder Tamil National Remembrance Day op op 28 november. In zijn toespraak herinnerde Karunaratna aan de lange geschiedenis van onderdrukking van Tamils door regeringen van Sri Lanka.

Hij herdacht de vele socialisten en mensenrechtenactivisten die gedood werden door Sri Lankese nationalisten en riep op tot een campagne voor het herstel van civiel bestuur in de Tamil gebieden, vrijheid voor politieke gevangen en herstel van burgerrechten. Rajapaksa moest een week later onder druk van aangekondigde protesten een toespraak op de universiteit van Oxford afzeggen.

De regering van Rajapaksa beschuldigt Karunaratna ervan de protesten in London georganiseerd te hebben in samenwerking met supporters van de Tamil Tijgers.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop