Steun aan en asiel voor hen die weigeren in het Russische leger te gaan

In Frankrijk is een oproep verschenen om Russische deserteurs, dienstweigeraars en overlopers die zich bij Oekraïne hebben aangesloten asiel te verlenen. De oproep is ondertekend door dienstweigeraars en deserteurs van de Franse oorlog in Algerije, anti militaristen en soldaten die betrokken waren bij het opzetten van vakbonden voor dienstplichtigen in Frankrijk De oproep werd oorspronkelijk op 4 april gepubliceerd op médiapart.

'Op 24 februari viel het Russische leger het Oekraïense grondgebied binnen. Sindsdien is de Oekraïense bevolking onderworpen aan bommen, artillerievuur en tanks, die doden, verminken en vernietigen. Ze verzetten zich tegen de aanvallen waartoe het dictatoriale regime van Poetin heeft besloten. Zoals in elke oorlog is het de bevolking die het eerst het slachtoffer wordt.

'Er zijn getuigenissen van weigeringen om te gehoorzamen binnen het Russische leger. Soldaten deserteren. We moeten hen onze solidariteit betuigen! Het is ook een manier om diegenen in Rusland te steunen die zich verzetten tegen Poetin en zijn regime. We steunen het recht op gewetensbezwaren in alle landen en omstandigheden.

'Wij, voormalige deserteurs, dienstweigeraars uit de Algerijnse oorlog en andere recentere oorlogen, gewetensbezwaarden, antimilitaristen, zijn solidair met dienstweigeraars en deserteurs uit het Russische leger die weigeren deel te nemen aan de oorlog in Oekraïne. Ze moeten worden opgevangen in het land van hun keuze, als politieke vluchtelingen!'

Er is weinig concrete informatie over desertie van Russische militairen in Oekraïne. Er zijn berichten dat er een legioen ‘Vrij Rusland’ zou zijn gevormd bestaande uit Russische militairen die zich onder Oekraïens bevel hebben geplaatst. Op reddit is een filmpje te zien waarin een kapitein van het Russische leger aan het woord zou zijn. De tekst daaronder luidt:

Russische kapitein sluit zich aan bij het Oekraïense legioen ‘Vrij Rusland’

Een Russische kapitein heeft zich aangesloten bij het legioen ‘Vrij Rusland’. Anatoly Semekin riep al zijn broeders op om niet tegen Oekraïne te vechten.

De militair merkte op dat Rusland binnenkort in Noord-Korea zou kunnen veranderen. De strijder wil niet dat zijn familie lijdt onder de cynische oorlog die Vladimir Poetin is begonnen.

Dat het Russische leger verkeerd bezig is, besefte Semekin toen hij de bombardementen op vreedzame Oekraïense steden en het gebruik van fosforbommen zag.

‘Ik wil dat dit alles snel afgelopen is en dat de mensen begrijpen dat we deze oorlog niet nodig hebben. Daarvoor zijn we hier niet naartoe gestuurd. Dit zijn niet de ideeën die ons in het hoofd worden gehamerd,’ zei de kapitein.

Daarom riep de strijder het Russische leger op om niet naar Oekraïne te gaan en de cynische en wrede bevelen van de leiding niet op te volgen.

Laten we niet vergeten dat het legioen ‘Vrij Rusland’ is ontstaan uit gevangen genomen Russische soldaten die niet tegen Oekraïne willen vechten. Ook Wit-Russen sloten zich bij hen aan.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop