Steun het vrouwenseminar

Begin 2020 begon de opwindende opkomst van de vrouwenbeweging de gevolgen te voelen van de covid-19 pandemie en de daarmee gepaard gaande lockdown en economische en sociale veranderingen. Tegelijkertijd is de rechtervleugel over de hele wereld blijven mobiliseren tegen vrouwenrechten en heeft daarbij enige winst geboekt. Maar vrouwen blijven vechten om hun rechten te verdedigen en nieuwe rechten te krijgen ondanks al deze tegenslagen.

We zien jongeren, zowel vrouwen als mannen, en vakbonds- en volksorganisaties in opstand komen voor de eisen van vrouwen: dat is het geval bij de massademonstraties in Iran na de moord door de politie op de jonge Koerdische vrouw Mahsa (Jina) Amini in september 2022. Dit jaar demonstreerden duizenden vrouwen op 8 maart om hun rechten op te eisen in Pakistan, waar demonstraties verboden waren en in Turkije, waar vrouwen zwoeren 'het leven opnieuw op te bouwen' nadat de rampzalige aardbeving 50.000 levens eiste. In de Verenigde Staten staat het recht op abortus 'in het middelpunt van de Amerikaanse politiek', zoals een schrijver het formuleerde. En in heel Latijns-Amerika is de strijd rond de erkenning van de rol van vrouwen in zorgarbeid en het recht op gezondheid, plus het stoppen van geweld tegen vrouwen en steun voor migranten op de voorgrond getreden ondanks ‒ en dankzij ‒ de pandemie.

Deze strijd op straat is gepaard gegaan met hernieuwde inspanningen om te komen tot een gemeenschappelijk, op klassen gebaseerd begrip van de theoretische onderbouwing van onderdrukking en bevrijding. Dat wordt weerspiegeld in activiteiten van marxisten en socialisten van verschillende stromingen om een analyse te ontwikkelen van de omstandigheden van vrouwen, de politieke strijd over eisen en de weg vooruit voor de strijd van vrouwen en die van onze bondgenoten.

We erkennen ook dat seksisme binnen onze eigen organisaties blijft bestaan en we moeten blijven onderzoeken hoe we daarmee om moeten gaan.

Net als iedereen heeft de Vierde Internationale zich aangepast aan de lockdown door online bijeenkomsten te houden en door te gaan met het ontwikkelen van onze analyses van de strijd en inspanningen wereldwijd. In 2021 hebben we een vrouwenseminar online gehouden. Maar we weten dat, hoewel elektronische communicatie gebruikt kan en moet worden om ons begrip en onze coördinatie te vergemakkelijken, het geen vervanging kan zijn voor persoonlijke ontmoetingen, met de rijkdom aan uitwisselingen die ze bieden.

We moeten vrouwen die aan deze ervaringen hebben deelgenomen samenbrengen om tot een gemeenschappelijk begrip te komen van de weg voorwaarts en vooral om dit perspectief op te nemen in de documenten van de Vierde Internationale ter voorbereiding van ons komende Wereldcongres.

Dat zijn de doelen van het vrouwenseminar dat de Vrouwencommissie van de Vierde Internationale in juli organiseert in ons Instituut in Amsterdam.

Natuurlijk is de organisatie van dit seminar kostbaar. De belangrijkste post zijn de reiskosten. We hebben uw hulp nodig om de tickets te kunnen betalen van kameraden uit het Zuiden die een essentiële bijdrage leveren aan het begrijpen van de nieuwe wereldbeweging.

U kan een bijdrage storten op IBAN: NL55INGB0001039161 BIC: INGBNL2A t.n.v. SOWS Postbus 1962 1000 BZ Amsterdam

Of via PayPal via deze link (onder vermelding van 'vrouwenseminar 2020').

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop