Het verschrikkelijke nieuws over de moord op journalist Jamal Khashoggi maakt veel los. En terecht komt Saoedi-Arabië hiermee onder een vergrootglas te liggen. Nederland handelt nog steeds met de golfstaat, zelfs in militaire goederen. Vredesorganisatie Stop Wapenhandel wil dat dat stopt.
Saoedi-Arabië is betrokken bij de oorlog in Jemen, die volgens de Verenigde Naties heeft geleid tot de ergste humanitaire crisis ter wereld. Voor 12 miljoen mensen dreigt acute hongersnood, vooral kinderen lopen gevaar. Bovendien schendt Saoedi-Arabië al jarenlang op grote schaal de mensenrechten. Toch blijven Nederland en andere Europese landen met hen handelen in wapens.
Stop Wapenhandel roept op tot een volledig wapenembargo tegen Saoedi-Arabië, net zoals Duitsland dat nu -in ieder geval tijdelijk- doet. En we willen dat premier Rutte en minister Kaag er bij andere Europese landen op blijven aandringen dat ook te doen. Nederland moet consequent stelling nemen tegen het wrede optreden van de Saoedische regering.
Nederland is hierbij een kleine speler, maar juist dat maakt het makkelijker om een voortrekkersrol te spelen. De Nederlandse regering zegt wapenleveranties voor Saoedi-Arabië kritisch te beoordelen, maar er kunnen nog steeds militaire goederen worden geleverd. Als we ons als land willen inspannen voor vrede en veiligheid moeten we stoppen met wapenexport naar een land dat oorlog voert en mensenrechten schendt.
Wapenhandel wordt een thema, ook voor de Europese verkiezingen. Deze discussie over Saoedi-Arabië is een belangrijke test voor onze politici. Steun Stop Wapenhandel in hun strijd. Zij zullen de komende tijd Rutte en Kaag scherp volgen, en hopelijk inspireren we ze tot een voortrekkersrol in een Europa waar mensenrechten boven (wapen-)handelsbelangen gaan.
Teken hier de petitie.
Reactie toevoegen