Update steuncampagne voor Pakistan

Oproep 12 augustus 2010
De overstromingen in verschillende delen van Pakistan bereiken nog steeds gevaarlijke hoogtes. Het aantal mensen wat wordt getroffen door het water is inmiddels hoger dan 20 miljoen. Volgens de weersverwachtingen zijn er meer stortregens in aantocht. Inmiddels worden de overstromingen beschouwd als de ergste in de wereldgeschiedenis. De Verenigde Naties hebben opnieuw opgeroepen om geld aan Pakistan te doneren, maar de internationale reactie is erg traag in het bieden van hulp aan Pakistan in deze periode van grootschalige verwoestingen.

Nadat het grootste gedeelte van Khaider Pukhtoonkhawa en Zuidelijk Punjab zijn verwoest, heeft het water nu grote delen van de rivierdelta van de Indus weggespoeld, met als gevolg een aanhoudende vloed in Sindh. Door de ongewoon hevige moessonregens, die zo'n drie weken geleden begon in de noordelijke gebieden, is het water volledig op drift geraakt.

Wegen, bruggen and andere infrastructuur zijn weggespoeld, net als het reactievermogen van de overheid. Op dit moment zijn ongeveer 1600 mensen omgekomen, terwijl er meer dan 5 miljoen mensen dakloos zijn.

De Labour Relief Campaign (LRC) werd in oktober 2005 opgezet nadat bij een aardbeving bijna 100.000 mensen omkwamen. Destijds werden er in verschillende delen van Pakistan noodkampen opgezet. Het LRC komt in actie wanneer er noodsituaties zijn. Tot de deelnemende organisaties van het LCR behoren het Progressive Youth Front, Women Workers Help Line, Labour education Foundation, National Trade Union Federation, CADTM Pakistan, Labour Party Pakistan, Pakistan For Palestine en Pakistan Kissan Rabita Committee. Momenteel wordt er in het kamp in Regal Chouck in Lahore (de op 1-na-grootste stad in Pakistan) dagelijks vele duizenden roepies opgehaald.

Vanuit Nederland willen wij onze zusterorganisatie Labour Party Pakistan ondersteunen en zamelen we geld in voor de hulpcampagne. Donaties, groot en klein, kunnen worden overgemaakt op giro 5543271 t.n.v. Socialistische Alternatieve Politiek, Nijmegen o.v.v. ‘Pakistan’.

Oproep 7 augustus 2010
De hevige regenval heeft de afgelopen weken in verschillende delen van het land geleid tot enorme overstromingen. Dijken hebben het begeven waardoor de bevolking bloot wordt gesteld aan het water. Meer dan 12 miljoen mensen zijn slachtoffer geworden van deze overstromingen. Meer dan 650.000 huizen, vooral in de dorpen, zijn ingestort. Duizenden hectares landbouwgrond is vernietigd. Huizen, vee zoals runderen en geiten, huisraad, kleding, schoenen en andere goederen zijn verloren gegaan. Inwoners van de dorpen zitten momenteel zonder drinkwater, voedsel, onderdak of kleding.

De situatie is bijzonder nijpend voor vrouwen en kinderen en ze hebben dringend behoefte aan voedsel en kleding. Door het tekort aan schoon drinkwater zijn er diverse epidemieën geconstateerd. In het bijzonder griep, koorts, diarree en cholera.

De reactie van de overheid heeft de situatie enkel verergerd. Zij hebben gefaald om onmiddellijk te reageren, waardoor tienduizenden mensen zonder hulp kwamen te zitten. Pas na 24 uur kwamen ze bij de tijdelijke kampen om een schamele hoeveelheid voedsel te verdelen. Het gat tussen het geleverde voedsel en de grote hoeveelheid hongerende mensen zorgde ervoor dat er gevechten uitbraken die de situatie enkel nog verergerde.

Ondanks het feit dat er in de media zeer weinig aandacht voor is, is de situatie in Baluchistan feitelijk net zo slecht als in Khyber-Pakhtoonkhwa en de westelijke en zuidelijke Punjab. Zoals gebruikelijk zijn ook deze gebieden niet bepaald een prioriteit voor de overheid. De situatie wordt alleen maar zorgelijker sinds de enorme regenval in de nacht van 6 op 7 augustus in de provincie Khyber-Pakhtoonkhwa.

De Labour Education Foundation, Labour Party of Pakistan, de Nationale Trade Union Federation, Women Workers Help Line en het Progressive Youth Front hebben gezamenlijk Labour Flood Relief Camps in Lahore opgezet en hebben tot dusverre meer dan 300.000 roepies ingezameld. Inmiddels is 110.000 Roepie reeds verstuurd richting Baluchistan en meer dan 200.000 roepie is op weg naar Zuid-Punjab om de slachtoffers van de overstromingen te helpen. We roepen onze vrienden en organisaties in Pakistan en in het buitenland op om ons financieel en materieel te ondersteunen.

Vanuit Nederland willen wij onze zusterorganisatie Labour Party Pakistan ondersteunen en zamelen we geld in voor de hulpcampagne. Donaties, groot en klein, kunnen worden overgemaakt op giro 5543271 t.n.v. Socialistische Alternatieve Politiek, Nijmegen o.v.v. ‘Pakistan’.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop