Utrechtse Klimaatcoalitie brengt honderden op de been bij eerste demonstratie

Afgelopen zaterdag verzamelden honderden mensen zich op het Jaarbeursplein in Utrecht. Terwijl de eerste regendruppels begonnen te vallen, maakten zij zich klaar voor de klimaatmars In het Oog van de Storm, georganiseerd door de Utrechtse Klimaatcoalitie.

De aanleiding van de demonstratie was het feit dat de gemeente Utrecht een half jaar geleden een klimaat noodtoestand heeft uitgeroepen, maar er nog niks is gebeurd. Daarom gingen mensen zaterdag opnieuw de straat op met 5 concrete eisen.

De klimaatmars werd georganiseerd door de Utrechtse klimaatcoalitie. Deze coalitie bestaat uit Fridays For Future, Extinction Rebellion, Internationale Socialisten, Code Rood, Utrechts Anarchistisch Kollektief, Amelisweerd Niet Geasfalteerd en Utrecht Klimaatneutraal. Deze samenwerking is een heel erg mooi voorbeeld van de samenwerking die er in deze tijd nodig is rondom klimaat.

Want alleen door massaal samen te komen, kunnen we verandering afdwingen. De demonstratie liet zien dat nog veel meer mensen voelen dat de tijd dringt, en de nood voor concrete maatregelingen tegen klimaatverandering heel hoog is. Dit werd benadrukt door Nina Cialdella, klimaatactivist bij onder andere Code Rood, in haar toespraak voor de demonstratie: ‘Zoals Naomi Klein al stelde: Verandering is iets wat wij moeten eisen. Verandering zal niet komen van een overheid die Shell blijft uitnodigen aan de klimaattafels. Verandering zal niet komen van bedrijven die jarenlang klimaatsceptici hebben gefinancierd om twijfel en onzekerheid te zaaien. En verandering zal ook niet komen wanneer wij stil zitten en ons enkel richten op onze eigen CO2-uitstoot terwijl er tegelijkertijd miljarden worden geïnvesteerd in de uitbreiding van boorplatforms, pijpleidingen en snelwegen.’

Mars

Ondanks dat de mars bijna letterlijk door een storm van regen en wind moest, groeide de demonstratie onderweg tot bijna duizend mensen. Naast een aantal politieke partijen, zoals PvdD, SP, GroenLinks, Bij1 en de Piratenpartij, sloten ook willekeurige vorbijgangers aan.

Met leuzen zoals System Change, not Climate Change! en Hoe laat is het? Solidari-tijd! lieten de demonstranten zien dat ze klaar zijn met het huidige symbolische beleid dat nog niks gedaan heeft om klimaatvervuilende bedrijven aan te pakken of om duurzame energie boven fossiele brandstoffen te stellen. In het antikapitalistische blok benadrukten we dat rechtvaardig klimaatbeleid niet mogelijk is binnen het kapitalisme, en dat het bovendien belangrijk is om klimaatontkennende en racistische politici zoals Baudet te bestrijden.

De vijf eisen die door de Utrechtse Klimaatcoalitie zijn opgesteld, werden aan het eind van de mars bij het Stadhuis aan een aantal gemeenteraadsleden aangeboden. Deze eisen waren: informeer burgers over de huidige klimaatcrisis en het beleid eromheen, strijd met ons om het bos in Amelisweerd te beschermen tegen de uitbreiding van de A27, maak de binnenstad autovrij en OV gratis, plant tienduizend bomen in Utrecht en garandeer ons een transitie naar échte duurzame energie. Daarna konden de demonstranten terecht in cultureel podium BAK om na te praten en voor een optreden van BEAT Against Plastic Waste.

Samenwerking

De klimaatmars maakte duidelijk dat steeds meer mensen bereid zijn om de straat op te gaan voor het klimaat. De mars was een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen verschillende groepen hierin, en hoe je lokaal tot concrete eisen kan komen voor een rechtvaardig klimaatbeleid. Eisen zoals gratis OV en een transitie naar duurzame energie vanuit de gemeente zijn hierin essentieel, om duidelijk te maken dat de rekening voor klimaatbeleid niet bij werkende mensen hoeft te liggen. Het is heel goed mogelijk om juist de bedrijven aan te pakken, en rechtvaardige klimaatmaatregelen te nemen.

De uitdaging voor de komende tijd zal zijn, welke lessen er worden getrokken uit de lage actiebereidheid van de overheid en gemeenten. Zoals de afgelopen maanden van klimaatcrisis hebben laten zien, is de kans groot dat de verandering vanuit de klimaatbeweging zal moeten worden opgeëist – dit betekent hopelijk dat zaterdag slechts de aanzet was tot meer strijdbare acties.

Dit artikel is overgenomenvan socialisme.nu

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop