Van genocidale opruiing betichte Israëlische president komt naar Nederland voor opening Holocaustmuseum

De Israëlische president Yitzhak Herzog is uitgenodigd om op 10 maart samen met de koning het Nationaal Holocaustmuseum te openen. Dit terwijl zijn genocidale uitspraken over Gaza nog nagalmen. De Joodse organisatie Erev Rav roept op tot zijn arrestatie.

Het Israëlische nieuwsmedium Ynet bevestigde op 4 maart het rondzingende gerucht dat de Israëlische president Herzog de komende dagen Nederland bezoekt. Op zondag 10 maart zal hij samen met koning Willem-Alexander de opening verrichten van het Nationaal Holocaustmuseum. Ook zal hij een ontmoeting hebben met premier Mark Rutte. Herzog wordt vergezeld door familieleden van Israëli’s die in Gaza in gijzeling worden gehouden.

Geen onschuldige burgers

Eind 2023 haalde Herzog het nieuws met een persoonlijke boodschap die hij schreef op een reusachtige granaat die aansluitend op Gaza werd afgevuurd. ‘Ik vertrouw op je’, schreef de president, in de vrijwel zekere wetenschap dat de granaat dood en vernieling zou zaaien onder volstrekt onschuldige en weerloze Palestijnse burgers.

Maar over die onschuld denkt Herzog heel anders. Al op 12 oktober 2023 benadrukte hij dat Israël in Gaza geen onderscheid maakt tussen Palestijnse strijders en burgers. Tijdens een internationale persconferentie motiveerde hij dat als volgt:

It’s an entire nation out there that is responsible. This rhetoric about civilians not aware, not involved – it’s absolutely not true. […] and we will fight until we break their backbone.

Bijna vijf maanden later heeft Israël de daad bij het woord gevoegd en een humanitaire catastrofe aangericht die zijn weerga niet kent, mede doordat het niet alleen ongekend wapengeweld, maar ook uithongering van de bevolking als oorlogswapen inzet. Op 26 januari beoordeelde het Internationaal Gerechtshof het risico dat Israël in Gaza genocide begaat als ‘plausibel’, en legde het land zes tijdelijke maatregelen op om dat te voorkomen.

Genocidale opruiing

Israël heeft zich daar niets van aangetrokken. Sterker, Herzog ging het Gerechtshof te lijf. Hij vergeleek de door Zuid-Afrika tegen Israël aangespannen genocide-zaak met een ‘bloedsprookje’. Israël, zo beweerde hij op 29 januari, houdt zich keurig aan het internationaal recht. ‘Voor het vermoorden van een onschuldige burgerbevolking bestaat geen enkel excuus, in geen enkele context’, voegde hij eraan toe.

 

Met andere woorden: de circa 31 duizend Palestijnen, onder wie zo’n 14 duizend kinderen, die Israël tot dusver heeft gedood, waren allemaal schuldig en verdienden hun lot. Dat is precies wat Herzog op 12 oktober al aankondigde. En dat is waarom zijn uitspraken zijn opgenomen in de door Zuid-Afrika ingediende aanklacht – in het hoofdstuk ‘Expressions of Genocidal Intent against the Palestinian People’. Sterker, de rechters gingen daar in mee en namen Herzogs genocidale opruiing op in hun uitspraak.

Oproep tot arrestatie Herzog

Dat is waarom het ondenkbaar hoort te zijn dat hij voet zet op Nederlands grondgebied – anders dan om zich te verantwoorden voor het Internationaal Strafhof. Zijn ontvangst door de koning is een klap in het gezicht van de Palestijnen die machteloos moeten toezien hoe Israël hun geliefden vermoordt en hun land verwoest. En van de talloze Nederlanders die daar ’s nachts wakker van liggen. Om nog maar te zwijgen van het internationaal recht.

De Joodse organisatie Erev Rav roept de organisatoren van de opening van het Holocaustmuseum op Herzog te weren, en het Openbaar Ministerie en de politie om hem bij aankomst te arresteren. Dit is het moment om de in graniet gebeitelde boodschap ‘Nooit meer’ inhoud te geven, aldus een woordvoerder van Erev Rav:

Erev Rav bereidt een demonstratie tegen Herzogs komst voor. Nieuws daarover volgt.

Overgenoemen van de site van The Rights Forum

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop