Voor de verdediging van de Tunesische revolutie: solidariteit met de algemene staking van 13 december!

Op donderdag 13 december roept het Tunesische vakverbond, de UGTT (Union générale Tunisienne du Travail) voor de derde keer in haar geschiedenis op tot een algemene staking. Met de staking wil ze niet enkel protesteren tegen de aanval op 4 december op haar nationale hoofdgebouw door islamistische milities, maar wil ze ook de toekomst van de revolutie zelf verdedigen.

 

 

Wanneer Ennadha, de partij aan de macht, haar milities de vakbondslokalen laat aanvallen, is dat omdat ze er van uit gaat dat de UGTT de ruggengraat vormt van het verzet tegen haar poging de ganse maatschappij aan haar reactionair en religieus model te onderwerpen.

Sinds maanden vermenigvuldigt Ennadha de aanvallen op de werkende klasse, de vrouwen en jongeren. Het is duidelijk dat het feit dat ze na de lokale algemene staking in de stad Siliana afgelopen week gedeeltelijk bakzeil heeft moeten halen, Ennadha er toe brengt over te gaan tot het terroriseren van de vakbondsmilitanten

Wanneer Ennadha de UGTT wil breken, is dat omdat het vakverbond een onvervangbare rol speelt in het verzet tegen de voortzetting van de neoliberale economische en sociale politiek die van Ben Ali werd overgenomen. De machthebbers willen meer bepaald verder gaan met de verkoop van openbare bedrijven aan hun vrienden uit Quatar.

Als Ennadha zo handelt, is dat ook omdat de UGTT, die oude banden heeft met de feministische organisaties, een obstakel is voor de pogingen van de islamistische partij om de uitgebreide wetgeving waarvan de vrouwen sinds 1956 genieten, af te breken.

De Tunesische revolutie staat vandaag op een kruispunt. Door de hoofdzetel aan te vallen van de vakbond, die een heus referentiepunt was in de Tunesische onafhankelijkheidsbeweging, wil Ennadha echt een breuk veroorzaken. Zij wil een nieuwe geschiedenis schrijven, gebaseerd op reactionaire en religieuze principes.

De lange traditie van strijd door het Tunesische volk maakt een succesvol tegenoffensief mogelijk, zoals de omvang van de plaatselijke proteststakingen en -betogingen die volgden op de aanval op het hoofdgebouw van de UGTT op 4 december al aantoonde.

De 4e Internationale en haar afdelingen betuigen hun volle solidariteit met de algemene staking van donderdag 13 december, en engageren zich er toe de solidariteit met deze staking zo breed mogelijk tot uiting te laten komen.

Tags
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop