VS: De orkaan slaat toe

Als het begin van een woeste storm heeft de coronaviruspandemie de VS bereikt en begint ze door het land te razen. De Verenigde Staten hebben nu het grootste aantal besmettingen in de wereld. Er zijn in de VS nu 142.793 besmette personen en 2490 doden. De regio van New York is het centrum met meer dan 30.765 bevestigde besmettingen, 6287 mensen opgenomen in het ziekenhuis en 672 doden (cijfers van 28 maart). Maar alleen de ziekste personen worden getest, dus het echte aantal besmettingen ligt waarschijnlijk hoger. New York zal spoedig meer besmettingen hebben dan zowel Wuhan als Lombardije. Het coronavirus heeft zich verspreid naar alle staten, met grote uitbraken in steden als New York, Detroit, Chicago, New Orleans, de Bay Area, Los Angeles, Atlanta en Miami. In het hele land is er een tekort aan ziekenhuis bedden, intensive care eenheden, handschoenen, mondkapjes en de levensreddende  beademingstoestellen. Gezondheidswerkers die het meeste gevaar lopen – artsen, verplegers en andere ziekenhuiswerkers en ambulance personeel  – werden ziek en leven in angst terwijl ze hun werk doen. Ook onder hen vielen al verschillende doden. De Federale regering en de regeringen van verschillende staten hebben meer dan 158 miljoen werkende (op een totaal van 200 miljoen werkenden) gezegd thuis te blijven. Bedienden en technici, professoren en leerkrachten worden doorbetaald en werken van thuis uit. Maar heel wat essentieel personeel moet nog steeds gaan werken: in de gezondheidszorg en ouderenzorg, in de kinderopvang, in apotheken, supermarkten en de distributiesector, in luchthavens, bij de politie en brandweer, in de energiesector, vuilnisophaaldiensten, telefoon- en internetdiensten en in sommige essentiële industriële sectoren en de bouw. Iedereen die nog aan het werk is, loopt een hoger risico blootgesteld te worden aan het virus. Miljoenen arbeiders werden ontslagen en dienden een aanvraag in voor werkloosheid, het hoogste cijfer in de Amerikaanse geschiedenis. Werkloosheidsuitkeringen vanwege de staten en de Federale uitkeringen zullen velen helpen, maar anderen hebben nu geen enkel inkomen. Heel wat huispersoneel zonder geldige verblijfsvergunning bijvoorbeeld, zit nu al zonder geld. Als antwoord op de gezondheidscrisis en de economische recessie nam het Congres een pakket van ondersteuningsmaatregelen aan ter waarde van 2 biljoen dollar. Trump ondertekende de wet. Het pakket voorziet in miljarden steun aan hospitalen, aan kleine en grote bedrijven en in beperkte steun voor de werkende bevolking. Er komt een eenmalige directe betaling van 1200 dollar voor elke volwassene die tot 75.000 dollar per jaar verdient, met een extra 500 dollar per kind. De wet breidt ook de werkloosheidsverzekering uit met een bijkomende 600 dollar per week gedurende een periode van vier maanden.

Stakingen, protestacties en onderlinge hulp

Voor de eis dat hun werkgevers ofwel hun zaak sluiten of de nodige veiligheidsmaatregelen nemen, zijn arbeiders in staking gegaan in depots van Amazon, in een kippenverwerkend bedrijf en in een fast food restaurant. Arbeiders in de automobielsector voerden wilde stakingen om de bedrijven te laten sluiten. In Pittsburgh legden arbeiders van de medische voorzieningen in protest het werk neer. In New York dwongen bouwvakarbeiders het stopzetten van niet-essentiële bouwwerken af. En de leerkrachten van de stad oefenden druk uit op de vakbonden en de stad om de scholen te sluiten. Verpleegsters protesteerden rond het gebrek aan persoonlijk beschermings materiaal. In het hele land vormden zich honderden lokale groepen om de ouderen en gehandicapten te helpen. De Democratic Socialists of America (DSA) waren erg actief in de campagne voor Bernie Sanders in de voorverkiezingen in de Democratische Partij, maar Joe Biden ligt nu stevig voor, en de pandemie heeft dat campagne werk moeilijk gemaakt. De voorverkiezingen lopen theoretisch nog steeds door, maar krijgen nog maar weinig aandacht. Bernie Sanders heeft  in de Senaat dapper gevochten om het ondersteuningspakket te verbeteren in het voordeel van de gewone mensen, maar Biden is zogoed als onzichtbaar. President Donald Trump domineert het nieuws, hij gebruikt elke persconferentie over het coronavirus om campagne te voeren voor zijn herverkiezing. DSA organiseert hier en daar mee protestacties en vakbondsacties op werkplekken, helpt mee netwerken voor onderlinge hulp op te zetten en bekritiseert de rol van het op winst gericht systeem in de gezondheidszorg. We eisen Medicare voor iedereen, maar schuiven ook de eis van nationalisatie van essentiële sectoren, van ziekenhuizen tot luchthavens naar voren. We pleiten voor socialisme. Maar terwijl deze ideeën heel belangrijk zijn, is het niet makkelijk er gehoor voor te vinden op een moment dat werkloosheid en problemen om de huur te betalen, ziekte en dood al onze aandacht opeisen. In het bijzonder voor de werkende klasse staat de strijd om te overleven nu voorop. Dit artikel verscheen eerder op SAP- antikapitalisten.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop