Waar een klein plaatsje groot in kan zijn

Dag in dag uit stijgen er van de nabijgelegen basis in Geilenkirchen AWACS spionagevliegtuigen op. Vanwege de geluidsoverlast die het type toestel produceert mogen soortgelijke toestellen al niet meer landen op burger vliegvelden. Voor militaire vliegvelden wordt een uitzondering gemaakt. De plaatselijke actiegroep 'Stop AWACS overlast' en haar voorlopers heeft al die jaren geprobeerd de overlast van de vliegtuigen te stoppen. Tevergeefs dus.
Tot overmaat van ramp werd eind vorig jaar bekend dat het voornemen bestond zo'n zes hectare van de bossen rond Schinveld te kappen. Dat zou het de AWACS vliegtuigen mogelijk maken om met een volle brandstoftank op te stijgen. De plaatselijke bevolking vreesde nog meer geluidsoverlast en vroeg de radicale milieuactivisten van GroenFront! om hulp. Dat kon en wilde GroenFront wel. De afgelopen maanden bouwden GroenFront! activisten en sympathisanten een actiekamp in het bos, vastbesloten om een zo groot mogelijk obstakel te zijn. De bevolking stond achter hen en verzorgde eten, drinken, bouwmateriaal en andere steun.

Dat op deze manier de barrière tussen radicale activisten en lokale bevolking geslecht werd is voor Nederlandse begrippen een opvallend fenomeen. Maar al te vaak zijn de onderlinge verschillen immers zo groot dat, ook al worden er gezamenlijke doelen nagestreefd, de twee groepen elkaar toch met ongemak bezien. Dat de samenwerking dit keer wel een succes werd lag aan verschillende factoren. Een ervan is de rol van de media. Het actiekamp mocht zich verheugen in een levendige belangstelling van radio en televisie. Zo rond de kerstdagen was er wel belangstelling voor deze strijd tussen David en Goliath. De activisten speelden hier goed op in; journalisten werden uitgebreid te woord gestaan en mochten de nacht door brengen in het kamp. Maar belangrijker nog was dat na jaren overlast en tevergeefs protest de bevolking van Schinveld er wel aan toe was om eens een andere, radicalere, aanpak te steunen. Ondanks alle protest werd dus uiteindelijk toch doorgezet met de kap. Bijna twee dagen na het begin van de ontruiming verliet de laatste activist het bos. De bomen zijn ondertussen gekapt. Of beter gezegd, tot een meter boven de grond ingekort want defensie had geen toestemming om helemaal te kappen.
Dat de kap daadwerkelijk tegen gehouden zou worden was iets waar de activisten ook niet op gerekend hadden. Wat wel bereikt is, en wat erg belangrijk kan zijn voor de lokale actiegroepen die al aangekondigd hebben door te gaan met procederen tegen de geluidsoverlast, is dat het thema nu landelijk op de kaart staat. Bovendien is gebleken dat een groot deel van de publieke opinie aan de kant van de activisten staat. Voor activisten bestaat de winst eruit dat er waardevolle ervaring is opgedaan met een campagne waarin verschillende vormen van actievoeren gecombineerd werden en verschillende groepen in staat bleken om goed samen te werken. Dat er nog maar vele Schinvelden mogen volgen.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop