Waardeloze vaders

Eind januari onthulde de Britse krant The Guardian dat twee politie-agenten die in de jaren tachtig activistische groepen op het eiland infiltreerden, niet alleen relaties waren aangegaan met activistes maar bij hen zelfs kinderen hadden verwekt. In beide gevallen groeiden de kinderen op zonder te weten dat hun biologische vaders, die zij tientallen jaren lang niet zagen, politie-agenten waren die een valse identiteit hadden aangenomen om in de beweging te infiltreren.

De agenten hielden hun identiteit jarenlang verborgen voor de moeders. Een van de twee agenten heeft toegegeven dat hij zelfs twee keer een relatie met een vrouw uit activistische kringen is aangegaan om de geloofwaardigheid van zijn valse identiteit te versterken. En in wat klinkt als een filmscenario volgde de andere politiespion het leven van zijn kind en de moeder door jarenlang de vertrouwelijke politierapporten die vanwege haar activisme over haar werden opgesteld te lezen terwijl zij als alleenstaande moeder het kind opvoedde.

Politiewoordvoerders hebben het gedrag van de infiltranten veroordeeld als ‘zeer onprofessioneel’ en ‘moreel verwerpelijk’ maar de twee waren niet alleen in het aangaan van relaties met mensen die ze moesten bespioneren. Acht vrouwen hebben een rechtszaak aangespannen omdat zij, in een geval wel negen jaar lang, relaties hadden met undercover agenten die hen bedrogen over hun werkelijke identiteit.

Dit speelde tussen 1987 en 2010. De acht houden de politie-agenten verantwoordelijk voor emotionele trauma’s die zij door het langdurige bedrog hebben opgelopen. De politie-infiltraties in onder andere milieu- en dierenrechtenbewegingen kwamen vorig jaar aan het licht nadat een agent, na zeven jaar undercover te zijn geweest, berouw kreeg en zijn verhaal naar buiten bracht.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop