Waarom de mensen balen van de politiek

Brouwer, wil, zoals de ondertitel van zijn boek aangeeft, ‘de mensen laten begrijpen waar het echt om gaat.’ Zijn uitgever benadrukt daarbij dat Brouwer een boek heeft geschreven in gewoon Nederlands, voor gewone Nederlanders, ‘want je hoeft geen professor te zijn om te begrijpen waar het echt om gaat.’
Waar het echt om gaat zijn in de visie van Brouwer twee begrippen: de klassenmaatschappij en het ‘ultra kapitalisme’. Het klassenkarakter van de maatschappij wordt door Brouwer gezien als het grote taboe in de huidige politieke discussie. Hij benadrukt terecht dat het in de politiek in veel mindere mate om idealen en opvattingen gaat dan om belangen. En dan vooral om de gemeenschappelijke belangen van groepen: van klassen. Op een verdienstelijke wijze legt hij het klassenkarakter van de maatschappij en de verhulling daarvan uit.
Zijn tweede kernbegrip, ultra kapitalisme, komt veel minder uit de verf. Brouwer is geen antikapitalist. ‘De gewone mensen in de rijke en de arme landen hebben het meest voordeel van een beheerst kapitalisme’, schrijft hij. Dat brengt me op de zwakte van zijn boek. Er komt heel veel aan de orde, maar echt diepgaand geanalyseerd wordt er niet. En ook de conclusie dat gewone mensen lid moeten worden van de vakbond, een linkse partij of een maatschappelijke organisatie is wel erg algemeen.

Daan Brouwer. Waarom de mensen balen van de politiek. Begrijpen waar het echt om gaat. 375 blz., €19,90 Papieren Tijger.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop