Wat NU te boycotten om te helpen Israëls genocide op Palestijnen in Gaza te stoppen

De BDS Beweging roept supporters op om onze gerichte boycot- en desinvesteringscampagnes te versterken om onze impact te maximaliseren!

Het Palestijnse nationale BDS-comité (BNC), de grootste coalitie in de Palestijnse samenleving die de wereldwijde Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) beweging leidt, verwelkomt activisten, organisaties en instellingen wereldwijd die hun betekenisvolle solidariteit hebben betuigd met onze dringende strijd om de zich ontvouwende genocide van Israël in Gaza te stoppen door middel van escalerende boycot- en desinvesteringscampagnes. Het verspreiden van boycots van medeplichtige Israëlische en multinationale bedrijven kan effectief zijn als dat strategisch gebeurt.

Het beëindigen van alle staats-, bedrijfs- en institutionele medeplichtigheid met Israëls genocidale regime is urgenter dan ooit. Onze levens en bestaansmiddelen hangen er letterlijk vanaf.

Gerichte boycots en niet-gerichte boycots

Gewetensvolle mensen over de hele wereld zijn terecht geschokt, woedend en voelen zich soms machteloos. Veel mensen voelen zich gedwongen om alle producten en diensten van bedrijven die op welke manier dan ook verbonden zijn met Israël te boycotten. De verspreiding van uitgebreide 'boycotlijsten' op sociale media is hier een voorbeeld van. De vraag is hoe we boycots effectief kunnen maken en daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen door bedrijven verantwoordelijk te houden voor hun medeplichtigheid aan het lijden van de Palestijnen.

De BDS beweging maakt gebruik van de historisch succesvolle methode van gerichte boycots, geïnspireerd door de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsbeweging, de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, de Indiase antikoloniale strijd, enzovoort wereldwijd.

We moeten ons strategisch richten op een relatief kleiner aantal zorgvuldig geselecteerde bedrijven en producten voor een maximale impact. Bedrijven die een duidelijke en directe rol spelen in de misdaden van Israël en waar echt winst te behalen valt, zoals het geval was met onder andere G4S, Veolia, Orange, Ben & Jerry's en Pillsbury. Zulke grote, medeplichtige bedrijven dwingen, door middel van strategische en contextgevoelige boycot- en desinvesteringscampagnes, om een einde te maken aan hun medeplichtigheid aan de Israëlische apartheid en oorlogsmisdaden tegen Palestijnen, stuurt een heel krachtige boodschap naar honderden andere medeplichtige bedrijven dat 'jullie tijd nog wel komt, dus stap eruit voordat het te laat is!'.

Veel van de onwaarschijnlijk lange lijsten die viraal gaan op sociale media doen precies het tegenovergestelde van deze strategische en impactvolle aanpak. Ze bevatten honderden bedrijven, veel zonder geloofwaardig bewijs van hun connectie met Israëls regime van onderdrukking tegen Palestijnen, waardoor ze ineffectief zijn.

Dat gezegd hebbende, alle vreedzame pogingen, inclusief boycot en desinvestering, om alle echt medeplichtige bedrijven (en instellingen) verantwoordelijk te houden voor het steunen van Israëls ernstige schendingen van Palestijnse rechten zijn gerechtvaardigd en nodig. Het is bijvoorbeeld volkomen legitiem om bedrijven te boycotten waarvan de Israëlische tak of franchise de Israëlische genocide in Gaza heeft gesteund, waarvan we er hieronder enkele noemen in de sectie over grassroots biologische boycotdoelen.

Het kan ook zijn dat een bedrijf of product een perfect boycotdoel is in de ene context of stad, maar niet in een andere. Deze contextgevoeligheid is een belangrijk principe van onze beweging. Hoe dan ook, we hebben allemaal een beperkte menselijke capaciteit, dus we kunnen die maar beter zo effectief mogelijk gebruiken om zinvolle, duurzame resultaten te bereiken die echt kunnen bijdragen aan de Palestijnse bevrijding. Daarom roepen we onze supporters op om onze gerichte campagnes te versterken en de medeplichtige bedrijven die op onze website genoemd worden te boycotten om onze collectieve impact te maximaliseren.

Hieronder volgen de huidige boycotdoelen met de hoogste prioriteit van de wereldwijde BDS beweging.

Consumenten doelen:

Siemens

Siemens is de hoofdaannemer van de Euro-Azië Interconnector, een onderzeese elektriciteitskabel tussen Israël en de EU die de illegale Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden met Europa moet verbinden. Elektrische apparaten van Siemens worden wereldwijd verkocht.

PUMA

Puma sponsort de Israëlische voetbalbond, die de teams bestuurt in de illegale Israëlische nederzettingen op bezet Palestijns land.

Carrefour

Carrefour maakt genocide mogelijk. Carrefour-Israël heeft Israëlische soldaten die deelnemen aan de genocide op Palestijnen in Gaza gesteund met geschenken in de vorm van persoonlijke pakketten. In 2022 ging het een partnerschap aan met het Israëlische bedrijf Electra Consumer Products en zijn dochteronderneming Yenot Bitan, die beide betrokken zijn bij ernstige schendingen van het Palestijnse volk.

AXA

Toen Rusland Oekraïne binnenviel, nam AXA gerichte maatregelen tegen dat land. Maar terwijl Israël, een 75 jaar oud regime van kolonisatie en apartheid, een genocidale oorlog tegen Gaza voert, blijft AXA investeren in Israëlische banken die oorlogsmisdaden en de diefstal van Palestijns land en natuurlijke hulpbronnen financieren.

Hewlett Packard Inc (HP Inc)

HP Inc levert diensten aan de kantoren van leiders van genocide, de Israëlische premier Netanyahu en minister van Financiën Smotrich.

SodaStream

SodaStream is actief medeplichtig aan het Israëlische beleid van verdrijving van de inheemse Bedoeïenen-Palestijnse burgers van Israël in de Naqab (Negev) en heeft een lange geschiedenis van rassendiscriminatie tegen Palestijnse arbeiders.

Ahava

De productielocatie, het bezoekerscentrum en de hoofdwinkel van Ahava Cosmetics bevinden zich in een illegale Israëlische nederzetting in bezet Palestijns gebied.

Israëlische producten in uw supermarkt

Fruit, groenten en wijn met het misleidende etiket 'Product van Israël' bevatten vaak producten van illegale nederzettingen op gestolen Palestijns land. Israëlische bedrijven maken geen onderscheid tussen de twee en dat zouden consumenten ook niet moeten doen. Boycot producten uit Israël in je supermarkt en eis dat ze uit de schappen verdwijnen.

Bedrijven/instellingen boycotten:

Elbit Systems

Elbit Systems, het grootste wapenbedrijf van apartheids-Israël, 'test' zijn wapens op Palestijnen, onder andere in de voortdurende genocidale oorlog van Israël tegen de Palestijnen in Gaza. Elbit bouwt niet alleen dodelijke drones, maar maakt ook bewakingstechnologie voor Israëls apartheidsmuur, controleposten en omheining van Gaza, wat apartheid mogelijk maakt. De VS en de EU gebruiken de technologie van Elbit om hun grenzen te militariseren, waardoor de rechten van vluchtelingen en inheemse volken worden geschonden.

HD Hyundai/Volvo/CAT/JCB

Machines van HD Hyundai, Vovlo, CAT en JCB zijn door Israël gebruikt bij de etnische zuivering en gedwongen verplaatsing van het Palestijnse volk door de vernietiging van Palestijnse huizen, boerderijen en bedrijven en de bouw van illegale nederzettingen, een oorlogsmisdaad onder internationaal recht.

Google en Amazon

Terwijl het Israëlische leger huizen, klinieken en scholen in Gaza bombardeerde en dreigde Palestijnse families uit hun huizen in bezet Jeruzalem te verdrijven in mei 2021, ondertekenden leidinggevenden van Amazon Web Services en Google Cloud een contract van 1,22 miljard dollar om cloudtechnologie te leveren aan de Israëlische regering en het leger. Door de Israëlische apartheid te steunen met essentiële technologieën, zijn Amazon en Google direct betrokken bij het hele systeem van onderdrukking, inclusief de genocide in Gaza. Doe mee aan de campagne #NoTechForApartheid. Hoewel de campagnes tegen deze bedrijven niet oproepen tot boycots, zijn er andere vormen van druk om hen te dwingen hun medeplichtigheid te beëindigen.

Airbnb/Booking/Expedia

Airbnb, Booking.com en Expedia bieden allemaal verhuur aan in illegale Israëlische nederzettingen die gebouwd zijn op gestolen Palestijns land. Hoewel de campagnes tegen deze bedrijven niet oproepen tot boycots, zijn er andere vormen van druk aangenomen om hen te dwingen hun medeplichtigheid te beëindigen.

RE/MAX

Het bedrijf verkoopt onroerend goed in illegale Israëlische nederzettingen die gebouwd zijn op gestolen Palestijns land en maakt zo Israëls kolonisatie van de bezette Westelijke Jordaanoever mogelijk.

Barclays

Barclays Bank (VK) heeft meer dan 1 miljard pond aan aandelen en verstrekt meer dan 3 miljard pond aan leningen aan negen bedrijven waarvan de wapens, onderdelen en militaire technologie zijn gebruikt in het gewapende geweld van Israël tegen de Palestijnen.

CAF

Het Baskische transportbedrijf CAF bouwt en onderhoudt de Jerusalem Light Rail (JLR), een tramlijn die de illegale Israëlische nederzettingen in Jeruzalem bedient. CAF profiteert van de oorlogsmisdaden van Israël op gestolen Palestijns land.

Chevron

Chevron, een Amerikaanse multinational op het gebied van fossiele brandstoffen, is de belangrijkste internationale onderneming die gas wint in het oostelijke Middellandse Zeegebied dat door apartheid Israël wordt opgeëist. Chevron genereert miljarden aan inkomsten en versterkt daarmee Israëls oorlogskas. Chevron voedt de Israëlische apartheid en de klimaatcrisis.

HikVision

Amnesty International heeft CCTV-camera's met hoge resolutie van het Chinese bedrijf Hikvision gedocumenteerd, die geïnstalleerd zijn in woonwijken en gemonteerd op Israëlische militaire infrastructuur om Palestijnen te bewaken. Volgens de eigen marketing van Hikvision kunnen sommige van deze modellen worden aangesloten op externe gezichtsherkenningssoftware.

TKH Security

Amnesty International heeft camera's geïdentificeerd van het Nederlandse bedrijf TKH Security die door Israël worden gebruikt voor het observeren van Palestijnen. TKH voorziet de Israëlische politie van bewakingstechnologie die wordt gebruikt om de apartheid te versterken.

Grassroots biologische boycot richt zich op:

McDonald's, Burger King, Papa John's, Pizza Hut, WIX, etcetera zijn nu het doelwit van grassroots biologische boycotcampagnes, niet geïnitieerd door de BDS-beweging, omdat deze bedrijven, of hun filialen of franchises in Israël, openlijk Israël hebben gesteund en/of gulle donaties in natura hebben gegeven aan het Israëlische leger tijdens het huidige Israëlische offensief tegen 2,3 miljoen Palestijnen in de bezette en belegerde Gazastrook ‒ door vooraanstaande internationale rechtsgeleerden omschreven als een 'zich ontvouwende genocide.'

Vergeet niet dat alle Israëlische banken en vrijwel alle Israëlische bedrijven tot op zekere hoogte medeplichtig zijn aan het Israëlische systeem van bezetting en apartheid en dat honderden internationale bedrijven en banken ook zeer medeplichtig zijn. We richten onze boycots op een klein aantal bedrijven en producten voor een maximale impact.

Aanvullende bronnen: om meer te weten te komen over bedrijven die medeplichtig zijn aan Israëls schendingen van Palestijnse mensenrechten, bezoek Who Profits, Investigate en de VN-database van bedrijven die betrokken zijn bij Israëls illegale nederzettingenbeleid.

Dit artikel stond op de site van de Internationale BDS beweging. Nederlandse vertaling redactie Grenzeloos.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop